Ružičasta je boja za devojčice, plava je za dečake



Da se otvori prosto pitanje o muško – ženskim odnosima, dobili bi planinu od stručne literature, gomilu naučnih, modnih i ženskih magazina, popunjenih anketa o različitim temama koje pokušavaju da dokuče ovu enigmu. I sve se vraća na lično iskustvo. Posebno upečatljivo u mom iskustvu je ono što piše „Wannabe magazin“, jedan poseban tekstposebnog bloga IvyJbte i gomila popularne internet literature, kojoj ako bilo koja žena veruje, osudila je svoju vezu na propast. Kao sa horoskopom, većina osoba tobože ne veruje, ali verno čita dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje rubrike „Šta vam kažu zvezde?“.
Prve tekstove smatram razonodom, drugi tekst je poslužio da se poistovetim. Zbog toga odajem posebno priznanje autorki, nije mogla preciznije opisati 90% prvih sastanaka koji se dese.
Svaka medalja ima dve strane, pa je tako i muško ženski odnos dijalog dve strane. I najlakše ga objasniti u nijansama: muškarci vide crno – belo, a žene u nijansama sive. 50 nijansi – nije ništa u odnosu na projekcije koje devojka može napraviti ukoliko razmišlja o dragoj osobi...
Skoro sam dragoj osobi muškog pola napisala „neguj svaku vezu kao da je nežni cvet, vratiće ti se višestruko“. Žena kada gaji posebne emocije prema nekome, posvetiće tom razmišljanju svaku sekundu slobodnog vremena. Čak i kad je u najvećim obavezama, stigne da projektuje, očekuje, nada se i planira. Zbog toga što joj je važno, jer joj znači.
Čini mi se da je ipak najbitniji dijalog, otvoren razgovor o svemu što može da brine obe strane. Molim mušku stranu da bude rečitija, da njihovo „ne“ ne bude samo to, već malo „nijansiraju“ svoje odgovore. Molim žensku stranu da preciziraju svoju priču, da se posvete ozbiljno svemu i prestanu da dramatizuju. U mom skromnom iskustvu, to „da li je stvarno mislio to što je rekao“ i „da li će me nazvati posle sastanka ili da se ja prva njemu javim?“ ne pali!
Postoji nekoliko prostih odgovora u fotografiji ispod, koji mogu pomoći. Samo slušajte emocije koje dominiraju i cenite svaki zajednički trenutak. Drugog saveta nemam... 


Comments

Popular Posts