Prst na čelo!

          Ja sam Ana Kandić, ali to već znate. Nisam majka, ali planiram porodicu, jednom u budućnosti. Trenutno sam ponosna tetka dvogodišnjeg dečaka koji za ovo vreme unosi radost i osmehe u porodici, ali ujedno nemir i brigu.
            Prošle nedelje je trogodišnja devojčica sama izašla iz vrtića i bez nadzora starijih, prešla saobraćajnicu, popela se na gelender stepeništa i pozvonila na vrata roditeljskog stana, kako bi svima dokazala da je "velika" (parafraziram). Ono što je posledica, nije umanjilo činjenicu da je devojčica bila bez nadzora starijih, potpuno sama i nezaštićena na putu, među ostalim učesnicima u saobraćaju i izložena rizicima koji su prisutni. 
            Svi se sećamo divljanja maloletnika,kao i tuče među navijačimačiji su članovi podeljeni u svojevrsne grupe, te odanost klubu pokazuju kroz sukob sa pripadnicima drugiih grupa neistomišljenika. Ostali građani i građanke kao i njihova imovina, postaju kolateralna šteta, nemi svedoci dešavanja u Novom Sadu. “Organi reda” nemaju mogućnost da ih kontrolišu niti gone, održavaju javni red i mir, kao što nisu u mogućnosti da garantuju bezbednost građana i imovine.
I svi drugi su nam krivi, pošto ne možemo sami da utičemo na promenu nabolje.
(Novi Sad već duže nema načelnika policijske, kao ni dovoljan broj uniformisanih policajaca, kako bi rastući administrativni centar postigao željeni nivo bezbednosti, a ostatak Južne Bačke bio rasterećen. Da podsetim, slična situacija je bila i Nišu, kada je nakon nemilog događaja, podjednako strašnog ali nebitnog za ovaj tekst, postavljen novi načelnik policijske uprave, nakon tri godine.)
            E pa, dosta je! Treba svi da stavimo prst na čelo! Svi smo nečija deca, braća, sestre, roditelji, prijatelji, poznanici... ne dozvolimo da naši mlađi sugrađani i sugrađanke, sestričine i sestrići, deca naših prijatelja budu nevoljne žrtve grešaka koje prave drugi... Ne smemo dozvoliti da nas vest o stradanju drugih mlakim izveštavanjem medija ne potrese i ne probudi dilemu kako možemo sami uticati na podizanje nivoa bezbednosti u Novom Sadu!
            Inicijativa „Prst na čelo!“ začeta je na društvenim mrežama sa ciljem da se odgovori na ova pitanja i zaštite osnovna prava građana i građanki koja su ugrožena nečinjenjem, blagim odnosom prema nasilnicima... Tekst inicijative je u nastavku uz jednostavna uputstva, stvarno je važno da se uključi što više osoba:

MENI JE VAŽNO.
A TEBI?
Prst na čelo.

Juče se u Novom Sadu, drugi put za 5 meseci dogodila pucnjava u neposrednoj blizini osnovne škole i vrtića.  I ovaj put su maloletnici u međusobnom obračunu koristili vatreno oružje.  Pukom srećom niko nije povređen.  Mediji su nažalost i ovaj put vrlo mlako izvestili o ovom događaju, koji nažalost govori i o stanju naše kolektivne svesti.  Kog momenta se desilo da bezbednost naše dece i nas samih postaje samo jedna od gomile tema o kojoj ćutimo?
Dosta.
Iako je problem sistemski i višeslojan, jedino građanskom inicijativom možda možemo skrenuti pažnju na to da kao roditelji, tetke, bake, deke… građani i građanke, ne pristajemo na to.
Šta možemo? Pojedinačno malo, zajedno mnogo.
Koristeći akciju na socijalnim mrežama, izazovimo reakciju konvencionalnih medija, jer jedino širi dijalog o ovom važnom pitanju možda može nešto i suštinski promeniti.


Predlog.

1. Što više nas postavlja identičan avatar – Munkov Vrisak (Munch – The Scream)
2. Svi tvitamo sa hashtagom #prstnacelo
3. Svako postuje svoju video poruku (uz hashtag) snimljenu mobilnim telefonom ili kamerom na računaru. 
Poruka je krajnje privatna.  (npr. Moje ime je Ivana, ja sam majka dva dečaka… njihova bezbednost je meni najvažnija. ).
Svaka se poruka završava rečenicom PRST NA ČELO (praćena gestom). Bitno je da je prvi talas sinhron i da se što više retvituje.  Konačna ideja je da se izazove reakcija što većeg broja ljudi koji će postovati svoje video poruke.  VAŽNO:  ovo nije akcija samo roditelja, već svih kojima je bezbednost važna!
4. svi zainteresovani pokušaju da animiraju što veći broj korisnika tw i facebooka.  Pre svega one koji imaju veliki broj followera.

Comments

Popular Posts