Na korak od nove etape u političkom "odrastanju"...

Poštovane,

ne postoji bolji način da se predstavim, osim da u slovu i slici prikažem sve u čemu sam učestvovala i ono što  je nastalo kao rezultat rada. Temom rodne ravnopravnosti, zabrani svih oblika diskriminacije i zaštiti ljudskih pravim se od studentskih dana. Postepeno, kako su se ukazivale prilike, koristila sam ih da unapredim svoja znanja o pomenutim oblastima. 
Prva prilika se ukazala da kao polaznica pohađam kurs Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova "Evropska unija i rodna ravnopravnost". Sjajna uvertira u otvaranje pitanja koja su me zanimala, a sad sam imala i sagovornike, odnosno sagovornice koji su mogli ponuditi odgovore. Ta četiri meseca su bila kao korice i prve strane knjige na putu osvešćivanja u oblasti rodne ravnopravnosti. 
"Akademija za liderke" je bila logičan nastavak, u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta, istu sam pohađala 2011. i 2012. godine. 
Jedan od benefita bilo je umrežavanje sa članicama drugih političkih partija i brojnih organizacija koje su u različitim sredinama nailazile na iste probleme. Vrhunac naše saradnje je podrška amandmanu na Zakon o izboru narodnih poslanika, kada je garantovano da svako treće mesto na listi kandidata bude namenjeno manje zastupljenom polu (u tom trenutku, to su žene). Pismo sa potpisima učesnica Akademije i prosleđivanje informacije drugim kanalima komunikacije širilo je priču i pokazalo snagu koja ujedinjuje žene, bez obzira na stavove i pripadnost. 
Učešće na Akademiji za liderke i stečena znanja, dala su novu snagu da pokušam i sama pomeriti stvari i širiti pozitivna iskustva koja sam imala. 








Već u julu 2011. godine, držala sam predavanje "Ženski lobi" na seminaru Sekcije žena Granskog sindikata hemije, nemetala, energetike i rudarstva "Nezavisnost" pred članicama ove sekcije i pripadnicama političkih partija. 
Nakon toga, usledio je niz aktivnosti Centra za edukaciju čijem radu doprinosim između ostalog i radom na seminarima "Žene mogu sve!" koji su bili namenjeni pre svega kandidatkinjama za odbornice i javne funkcionerke... 
Seminari u junu i novembru 2011. godine, kao i u martu 2013. sa odbornicama skupština opština i gradova, odnosno članicama gradskih i opštinskih veća, ali i pokrajinskim funkcionerkama imali su zajednički cilj - osnažiti žene na putu bavljenja politikom posredstvom javnih funkcija koje vrše, uz istovremenu nameru umrežavanja i povezivanja članica iz različitih mesta u Vojvodini, u jaku mrežu saradništva i solidarnosti, odnosno razmene stečenih znanja i iskustava. 





Moram iskoristiti prostor i napomenuti koliko je meni, bez obzira što sam učestvovala u organizaciji ovih seminara i na svakom bila predavačica ili radioničarka, značio u smislu učenja novih stvari i upoznavanja žena koje su uticale na moju dalju i sve veću posvećenost bavljenju temom rodne ravnopravnosti... 











Poslednji u nizu aktivnosti koji je vredan pomena, bilo je učešće na konferenciji u organizaciji Centralno istočne evropske ženske mreže "Političke, ekonomske i društvene promene u Jugoistočnoj Evropi - uticaj na rodnu ravnopravnost" koji je održan na Korčuli (Hrvatska) od 6. do 9. septembra 2012. godine. Konferencija je poslužila kao sjajan povod za povezivanje žena u regionu, čak i širem od prostora Balkana, uz učešće evropskih parlamentarki iz Grčke, profesorki univerziteta iz Španije i Francuske, ali i aktiviskinja iz Holandije koje su pominjale svoja iskustva i probleme u radu na temama osnaživanja žena i uključivanja u javni i politički život. Dragocena saznanja bila su putokazi i smernice za dalji aktivizam, uz relevantne primere zemalja u neposrednom okruženju i šire, Evropi.
Osim svega navedenog, mogu neskromno navesti da se zaista svakodnevno bavim ovom temom u radu i aktivizmu. Pitanja rodno osetljivog jezika, poštovanja rodne ravnopravnosti i uvažavanje značaja žena i "ženskog bavljenja politikom" su teme o kojima pišem, radim i razmišljam svakodnevno. Koristim sve raspoložive mehanizme komunikacije da stavove koje zastupam primenjujem u svakodnevnom životu, širim kao pozitivne primere na sve sagovornike i sagovornice. Nekad poslužim drugima kao "inspiracija", zbog čega sam posebno ponosna... 

Sve ovo su bili razlozi zbog kojih sam shvatila da je prirodan nastavak mog aktivizma upravo u Forumu žena Lige socijaldemokrata Vojvodine, posle Omladine LSV i rada u Centru za edukaciju (u kom nameravam da se zadržim još neko vreme...). Kroz kandidovanje za potpredsednicu Foruma žena LSV nameravam stečena teorijska znanja i kontakte primeniti u praksi, sopstvenim angažmanom se truditi da se jača prisustvo i rad Foruma žena, stvaraju nove politike i viđenje specifičnih tema kroz "žensko viđenje politike". Zaista iskreno verujem da se posebna pitanja mogu rešiti bolje i uspešnije ukoliko se njima bave žene. 
Umesto kratke biografije, ponudila sam duži tekst o dosadašnjim aktivnostima koje me mogu preporučiti za potpredsednicu Foruma žena LSV. 
U narednom periodu, svaki oblik podrške je dobrodošao!


Comments

Popular Posts