Ćutanje je saučesništvo!

Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je vreme počev od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koje povezuje nekoliko datuma posvećenih zaštiti i očuvanju ljudskih prava, ukazivanju na problem marginalizovanih društvenih grupa, kao podsetnik i namera da se posvetimo njihovim potrebama.

Podaci poput onih da je skoro svaka druga žena u Vojvodini doživela psihičko nasilje, a 34% i fizičko, pokazuju da - iako se možda čini drugačije, jer se o tome više govori - nasilja nad ženama nema manje. Naprotiv.

Raste broj ubistava žena

Tokom prošle godine u bračnim iili partnerskim odnosima je u našoj zemlji ubijeno preko 40 žena, od kojih je 10 bilo iz Vojvodine.  Godinu ranije, u Srbiji su ubijene 32 žene, tokom 2011. godine njih 29, a u 2010. godini je smrtno stradalo 20 žena. Osam posto žena u Vojvodini je doživelo pretnje oružjem, dok je u 6.2% došlo i do pucnjave, proganjanje je iskusilo 18.6% žena, a seksualno nasilje u porodici skoro 10%. 

Slabe kazne za nasilnike

Veliki broj žena u Srbiji i dalje ne prijavljuje partnersko nasilje, jer ne veruje da će ih sistem zaštititi. Mnoge od tih žena možda srećemo na ulici, mimoilazimo u gradu, ne znajući kroz šta prolaze jer ne žele, ne smeju ili misle da ih niko neće čuti ako se oglase. A plaše se za svoje živote. 

U 2013. godini, Centri za socijalni rad su podneli oko tri posto, tužioci oko jedan posto od ukupnog broja prijava po službenoj dužnosti, kao i tužbi za izricanje mera zaštite žrtava. Od izrečenih kazni, svega 64% je bilo do šest meseci zatvora, kako je bilo 2012. godine, 26% do jedne godine, a samo 10% od jedne do tri godine zatvora. U 2012. godini, zbog nasilja u porodici, samo dve osobe su kažnjene zatvorom od dve do pet godina. 

Ne okrećimo glavu!

Jedna od najčešće citiranih rečenica iz Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija je:
“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima.” 

Ko je odlučio da je jedna osoba vlasništvo one druge, da je tuče, ucenjuje, zastrašuje i plaši?! 

I ovih dana, kao i čitave godine, svako od nas može pomoći, ako prestane da ćuti i okreće glavu na drugu stranu. Možemo i moramo sprečiti da se crne hronike pune tužnim naslovima o novim žrtvama nasilja u porodici. 

Ćutanje je saučesništvo! 
Tekst je objavljen na web stranici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Comments

Popular Posts