Oktobar, mesec borbe protiv raka dojke

        Oktobar je moj mesec, tada mi je rođendan. Prvu polovinu meseca provedem u planovima i iščekivanju proslave, a drugu u slaganju utisaka i planovima šta me sve čeka u narednoj godini života. 

Izvor: Moje dojke su ok
Moje dojke su ok,a tvoje? 

        Od kako sam postala svesna svog zdravlja, počela sam baviti se i brigom oko grudi. Čitanjem, zapitkivanjem, proverom svog zdravlja, pre svega samopregledima ili u zdravstvenim ustanovama. Posle je to išlo po automatizmu preko posla, kao sistematski pregled, što je znatno olakšavalo administrativni deo oko zakazivanja, čekanja, uputa i ostalog... 
Oktobar je ostao jedini deo godine kada se javno mnenje bavi pitanjem ženskog zdravlja i borbom protiv raka dojke. Premalo ali dovoljno, bar se jedan mali deo vremena posveti pitanju koje ukoliko je pravovremeno, može dovesti do izlečenja. 
Podaci po kojima od oko 4000 obolelih žena u Srbiji, bitku sa rakom dojke izgubi oko 1500, poražavajući su . Trećina obolelih nikad ne dođe do izlečenja. A za početak je potrebno samo malo, redovni samopregledi i upornost kod zakazivanja pregleda ultrazvuka dojke, mamograma posle 30. godine starosti. Ako same sebi nismo najvažnije, kako bismo bolesne pomogle drugima?!
Svest javnosti se pomera, ali sporo i nedovoljno. Pre dve godine se sećam online kampanje „Moje dojke su ok, a tvoje?“ koja je izazvala pozitivne reakcije i mobilisala veliku podršku u digitalnom svetu. 
U međuvremenu je pokrenuta web stranica „Roze trasa“ koja prati dešavanja u vezi sa kampanjom, objavljuje rezultate istraživanja o poznavanju raka dojke kao bolesti sa najvećim stepenom smrtnosti kod žena.
Ove godine je održana šetnja „Milion razloga zašto želim svet uz tebe“ u organizaciji kompanije AVON uz medijsku podršku televizije B92. Događaj koji je pokrenuo žene da postave pitanja, svedoče o iskustvima koje su doživele – i preživele. 
Ove snažne životne priče treba da budu motiv više da brinemo o sopstvenom zdravlju svakodnevno, ne samo u oktobru svake godine. Nadam se da će poruku primiti još veći broj žena i uraditi nešto po pitanju svog zdravlja! 

[1] Podaci Doma zdravlja „Novi Sad“: http://www.dzns.rs/projekti.php?page=4-projekti&txt=30

Comments

Popular Posts