Možemo li konačno govoriti o pravoj pomoći roditeljima?


Roditeljstvo na testu...
U moru loših izbora popularizacije povećanja nataliteta, koje je Kabinet ministarke bez portfelja za demografiju i populacionu politiku sprovodio u prethodnom periodu, konačno je došlo do pomaka u pozitivnom pravcu. Dodeljeno je oko 500 miliona dinara jedinicama lokalne samouprave. Ova sredstva su  bespovratna pomoć koja za cilj imaju sufinaniranje mera populacione politike u Srbiji.

Zato je izuzetno je važno da se prati realizacija ovih aktivnosti, gde lokalne samouprave osim što moraju namenski trošiti dodeljena bespovratna sredstva, moraju odgovorno i transparentno prikazivati realizaciju predloženih projekata, u svim fazama.

Nije slučajno što se od svih predloženih projekata brojnih opština pominju objekti. Od 500 miliona čak 306 miliona ili 63% sredstava namenjeno programima podrške predškolskom obrazovanju kroz rekonstrukciju obdaništa i dečijih igrališta, što je činjenica koja pokazuje alarmantno stanje za planiranje porodice.

Ono što ostavlja gorak ukus u ustima je još jedna u nizu nepravednih raspodela kada je reč o Vojvodini. Od ukupnih sredstava raspoređenih na 61 jedinicu lokalne samouprave, na teritoriji AP Vojvodine je raspoređeno 100 miliona ili 20% - na 14 opština. Ostale opštine i gradovi sa teritorije Vojvodine su odbijeni najčešće zbog „nepotpune dokumentacije“, kako navode rezultati konkursa.

Ako zanemarimo sve navedene manjkavosti i ostanemo pri tvrdnji sa početka da je ovo ipak najmanje sporan projekat ministarke bez portfelja za demografiju i populacionu politiku, podsećam još jednom ukoliko želimo da ne ostane sve samo na nivou „liste lepih želja“, neophodno je pratiti sve predložene projekte i u komunikaciji sa civilnim sektorom i ciljnom grupom, na koje su se mere pronatalitetne politike usmerene, dosledno odgovoriti na potrebe roditelja i dece.

Tekst je objavljen na ovom linku


Comments

Popular Posts