Kako se spremamo za novu školsku godinu?

Juče smo obavili testiranje pred upis u osnovnu školu za starijeg sina i kao što to obično biva, počeli planirati sve što treba da obavimo pre polaska 1. septembra. 
Ono što nama može drastično promeniti planove, tiče se upravo forme nastave koja će se obavljati od 1. septembra. 
Obično, to bi bio radni sto, stolica, torba za sve udžbenike i sveske, prateća oprema i slatki izazovi dovođenja i odvođenja u školu, uklapanja sa drugim (vannastavnim aktivnostima). 
Nije nemoguće da će "investicija" pre polaska u školu biti kupovina drugog televizora, ako se po najavama ministra prosvete, nastava bude održavala online. 
Što nije loše rešenje za starije osnovce koji imaju usađene radne navike i disciplinu, poznaju svoje učiteljice i učitelje, znaju materiju i bar su je prošli u nekom obliku. 
Iako oboje imamo završenu visoku stručnu spremu i zvanje mastera mašinstva i sociologije, ni suprug ni ja nismo pedagozi, koji bi trebali sa našim detetom raditi na usvajanju novih nastavnih jedinica, prelaziti potpuno nove oblasti, bez prethodnog iskustva u radu sa decom. 
Osim toga, sumnjam da svi roditelji imaju uslove da prate nastavu na ovaj način (računar, laptop, tablet, telefon, pristup internetu...)
 


Drugi nivo problema je - da li roditelji zaista mogu biti kući uz dete, posvetiti mu/joj se u dovoljnoj meri da isprati nastavni plan i program, kao i ispunjavanje obaveza koje se od dece očekuju (radni zadaci, domaći zadaci), u slučaju da su zaposleni? U prethodnom periodu je uvedena praksa da jedan od roditelja sa detetom mlađim od 12 godina bude raspoređen(a) na rad od kuće, ali šta je sa onima koji to ne mogu? 
Šta je sa zaposlenim majkama i očevima koji vrše samostalno roditeljsko pravo? Da li roditelj rizikuje otkaz ugovora o radu ili dete loše ocene, ako se nešto/ništa od ovog ne ispuni? 

Comments

Popular Posts