Da li verujete u ono što radite?

Odnos prema poslu se menja, u to nas je uverilo iskustvo prethodne tri godine. Sve što smo do tog momenta znali, promenilo se. Promenilo je i nas.

Roditelji dece mlađe od 12 godina ostali su kući. Velika većina je prešla na remote/work from home režim. Direktan kontakt se izbegavao, a uslužne delatnosti su cvetale: e-commerce, kurirske službe, online kupovina...
I dalo nam je novu slobodu: da planiramo i kreiramo svoj dan prema onome čime raspolažemo i količinom posla koju možemo uraditi, srazmerno rasporediti tokom celog dana.

To je dovelo do dva scenarija:
  • veće autonomije u radu, koja je posledično dovela do većeg stepena energije i posvećenosti koje mogu biti protumačene kao dimenzije angažovanosti, kao što pominje rad A. Bošković sa Ekonomskog univerziteta u Kragujevcu. Ovo je u dobroj meri uticalo na "energiju" zaposlenih koji rade na daljinu.
  • Fenomen "tihog otkaza" koji je rezultirao time da zaposleni ne rade ništa više od onog što se od njih očekuje, čak naprotiv - minimum zalaganja jer nema "hustle" kulture niti pritiska pretpostavljenih da se pruži nešto više. Izostala je kontrola i nagrada, te nije bilo stimulacija za veća zalaganja.

Ana Pataki, privatna arhiva

O fenomenu "quiet quiting" su pisali i New Yorker i Forbes, čak je 2022. godina proglašena godinom tihog otkaza.

Da li delite vrednosti kompanije u kojoj radite?

Kako sam već ranije pisala, posle 14 godina, promenila sam posao. Rekla bih čak "način razmišljanja", jer sve što sam do sada znala, ovde više ne važi.Ali je sazrela ideja da mogu uraditi nešto više i za svoja zalaganja biti plaćena adekvatno. Ovaj put, nisam birala posao - posao je birao mene.
Poslednjih pet godina, radila sam na svom sazrevanju što se tiče tematike retkih bolesti i videla ozbiljne prepreke koje stoje na putu otkrivanja retkih bolesti i načina da se leče adekvatno.

Zbog toga sam pristala da pređem u centar za genetske testove Premium Genetics Serbia, kompaniju koja u svojoj ponudi ima nekoliko dragocenih stvari:
  • prostor da učite i rastete, u ličnom i profesionalnom smislu,
  • tim koji pokreće, jer vam ne dozvoljava da se opustite, bukvalno i figurativno,
  • genetske testove kao što su #BabysHealth i #MyOrigin, novorođenački skrining i #screeningtest na nasledne bolesti.

Kako ste vi odgovorili na anketu?

Prilikom promene radnog mesta, ono što vam neizbrisivo ostaje jeste - iskustvo. Sa prethodnim iskustvom i znanjima koje prenosite, ulazite u novi posao, novi kolektiv, novo okruženje, nudeći sve svoje što imate u cilju rasta i razvoja.

Nikad nije prekasno promeniti interesovanja i ponuditi znanja i veštine i cilju sazrevanja vas kao osobe i profesionalca.

Skoro sam u jednom razgovoru sa ocem razgovarala o tome koliko me stvari zanima i kako to prelivanje tema koje mi okupiraju pažnju služe da oplemenim svoj pristup poslu. Nije mu bilo jasno kako se mi "mladi" tako brzo predomislimo - danas radimo jedan posao, sutra već neki drugi.

Taj "posao" više nije samo mesto koje mi obezbeđuje platu, već je deo mog identiteta. Ne živim da bih radila, već radim da bih živela - da ostvarim zamišljene ciljeve i pružim sebi i svojoj porodici uslove za život kakav zaslužujemo.

Zbog toga sam i pitala svoje konekcije na Linkedinu: da li veruju u ono što rade ili rade da bi zaradili za život?



Odgovori su ohrabrujući, jer je većina nas pronašla cilj u poslu koji radi i deli vrednosni sistem sa kompanijom koja je poslodavac. I to je vrednost današnjeg vremena - ne "biranje" posla kao da smo razmaženi i lenji, već izbor koji potvrđuje naš sistem vrednosti i učvršćuje naše stavove koje potvrđujemo radom i zalaganjem.

Najiskreniji savet koji niko nije tražio, ali ga svakako nudim - verujte u sebe! Granica ne postoji, jer dok ste sigurni u ono što radite, rezultati će doći. Nije lako, nikad neće biti lako, ali svet nisu gradili oni koji odustaju, već oni koji su neustrašivo pomerali granice "poznatog", gradeći novo i bolje od svega do tada poznatog!

Do sledećeg čitanja, budite hrabri!

Comments

Popular Posts