Da li znate za "efekat" Anđeline Džoli?

Navikli smo da nam javne ličnosti promovišu dijetetske proizvode, zagovaraju određene rutine koje možemo uvesti u našu svakodnevicu...

Ali, da li bi mogli da utiču na naše odluke u oblasti zdravlja?

Pre 10 godina, Anđelina Jolie je otkrila da se podvrgla duploj mastektomiji, nakon što je genetski test koji je radio - potvrdio mutaciju na BRCA1 genu. Prema sopstvenim navodima koje je prenela za New York Times, imala je rizik od 87% oboljevanja od raka dojke i oko 50% za rak jajnika.

Prethodno se oko 10 godina njena majka, američka glumica Marcheline Bertrand borila sa rakom jajnika, nakon čega je preminula 2007. godine, u 56. godini života. Svesna svega što može da se desi i rizika koje nosi mutacijom na genu, Angelina Jolie je proaktivno pristupila rešenju ovog problema.

Koji su rizici od nasleđivanja mutacija na genu koji izazivaju rak?

Svako nosi sa sobom rizik oboljevanja od naslednih karcinoma ukoliko su se pojavili prethodno u porodici ili stečenih karcinoma, koje možemo preneti našim naslednicima/naslednicama genetskim putem.

Vodiči za genetičko testiranje ukazuju da je rizik za razvoj naslednog karcinoma nešto veći ukoliko je u porodici poznata:
  • rana pojava karcinoma (u 30im ili 40im godinama života)
  • retki oblici karcinoma (rak dojke kod muškarca)
  • član porodice sa karcinomom sa iste strane porodične stabla
  • višestruki karcinomi
  • genetičke mutacije kod članova/članica porodica koje se povezuju sa karcinomima.
Već činjenica da postoji mutacija na BRCA1 genu, izaziva oko 65% šansi za razvojem raka dojke ili jajnika kod žena.

Koji je onda "efekat" Angeline Jolie?

Nakon otvorenog svedočanstva o putu koji je prošla, Angelina Jolie je uticala na podizanje svesti o genetičkom testiranju na BRCA1 i BRCA2 gen i kao što je sama rekla, sve korake u procedurama do rekonstruktivnih zahvata na njenim grudima.

Svega oko 5 do 10% raka dojke su povezane sa naslednim genetskim mutacijama. Ove mutacije čine otežanim posao ćelijama da "poprave" promene koje se javljaju tokom vremena. Pacijenti koji imaju nasleđene mutacije su u daleko većem riziku oboljevanja od raka dojke, čak nešto ranije nego kod drugih žena.

Ipak, efekat se ogledao u tome što je veliki broj žena odazvao njenom pozivu i testirao, saznavši da su u nisko - rizičnoj grupi oboljevanja od ginekoloških rakova, što nije rezultiralo većim brojem obavljenih procedura.

Takođe, iskustvo Anđeline Džoli je ušlo u medicinsku literaturu, budući da je ovaj primer naveden u literaturi: Sama glumica je na kraju članka koji je napisala za "New York Times" da podržava svaku ženu i želi da im poruči kako imaju više opcija za tretman raka dojke.

Mutacija na BRCA1 genu nosi 65% šanse od oboljevanja

Želela je svojim iskustvom da ohrabri svaku ženu, posebno one sa porodičnom istorijom raka dojke ili jajnika, da potraže informacije i eksperte koji im mogu pomoći kroz taj put, kako bi same donosile odluku o svom zdravlju i životu, na osnovu iznetih dostupnih informacija.

Koje odgovore nam nudi genetsko testiranje?

Razvoj nauke je ubrzan i prati ga razumevanje značaja mutacija. Ovako pažljiva analiza je usresređena na pacijenta, predstavljajući samu osnovu invididualizovane nege i personalizovanog lečenja.

Genetski testovi već danas mogu identifikovati promene koje su najčešći izazivači kancera.

Testom dobijate više izbora u planiranju, prognozi, kao i boljem usmerenju ka lečenju, što može biti:
  • rano otkrivanje u ključnim vremenskim razmacima, što se dobija ciljanim monitoringom i mnogo delotvornijim lečenjem;
  • profilaktičke mere koje pomažu u prevenciji karcinoma;
  • Informacije koje mogu biti od koristi članovima i članicama porodice sa istom genetskom mutacijom, koju mogu nositi;
  • Bolje kliničko usmeravanje, izazvano unapređenom klasifikacijom bolesti,
  • hemoprevencija (terapija lekovima), kada je to moguće.
Na ovaj način, možete dobiti odgovore, čak pre nego što se pitanja postave. Tada znate i šta dalje raditi, koje korake preduzeti ako planirate porodicu i koristiti mogućnost da istražite sve opcije kako bi doneli odluke za svoje i zdravlje članova vaše porodice.

Na samom kraju deljenja iskustva koje je imala u periodu između 2013. i 2015. godine, Anđelina Džoli je poručila onima koji su čitali njene tekstove:
"Možete tražiti savet, saznati više o opcijama i napraviti izbor koji vam odgovara. Znanje je moć!"
Angelina Jolie, Diary of the Surgery, New York Times

Comments

Popular Posts