Da li genetski testovi mogu unaprediti preventivnu medicinu?

Početak 2024. godine je doneo nekoliko sjajnih događaja koji su bili odlična prilika da razgovaramo na temu genetskih testova. 
U nastavku ovog izdanja bloga #ZakomplikovAna podeliću sa vama o čemu smo razgovarali i na koja je pitanja odgovoreno na ovim događajima.

XI Kongres preventivne pedijatrije, hotel "Grand" Kopaonik

"Bolje sprečiti, nego lečiti"

Da li ste znali da:

☆ svake godine u Srbiji oboli više od 4000, a premine preko 1600 žena od karcinoma dojke?
☆ da se svega jedna trećina pacijentkinja javi u stadijumu bolesti kada je karcinom operabilan?
☆ da ima žena koje uprkos opterećenoj porodičnoj anamnezi i faktorima rizika, ipak čekaju i preko godinu dana da se jave lekaru?!

Svake godine, 20. mart se obeležava kao Dan borbe protiv raka dojke, zbog čega sam prisustvovala "Razgovoru o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja raka dojke" koji je održan na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

Dan borbe protiv raka dojke, Otvoreni univerzitet, Subotica

Najviše diskusije je bilo oko mogućnosti prevencije, gde ženama nije potpuno dostupna informacija da mogu proveriti predisponirajuće sindrome za razvoj naslednih karcinoma, kao što su genetski testovi koje zastupa Premium Genetics Serbia
Više detalja možete pronaći na linku, a celu objavu na mom profilu o ovom događaju možete pročitati ako kliknete link u opisu fotografije?

Genetski testovi kojima možete uraditi detaljnu analizu gena odgovornih za nasledne karcinome možete pronaći na OVOM linku. 

Mogu li genetski testovi pomoći unapređenju preventivne pedijatrije?

Budući da smo svesni koliko novorođenački skrining može pomoći unapređenju kvaliteta života pacijenata otkrivanjem mutacija u prvim nedeljama bebinog života, na ovu temu smo razgovarali sa lekarima u okviru XI Kongresa preventivne pedijatrije, održanom od 5. do 7. aprila na Kopaoniku, u organizaciji Udruženja preventivne pedijatrije.

Sa tim u skladu, Premium Genetics Serbia je organizovao panel diskusiju "Unapređenje preventivne pedijatrije kroz savremene genetske tehnologije" gde smo predstavili sledeće teme:

✨️ Prenatalni testovi i rizici: Balans između informacija i etike
✨️ Skrining novorođenčadi: identifikacije ranih zdravstvenih rizika
✨️ Rana dijagnostika i genetika: ključ za lečenje naslednih bolesti

📚 Kroz prikaz slučajeva, približili smo lekarima u publici vrednost koju nude genetski testovi kao što su:

💫 Carrier screening za nasledne bolesti - My Origin
💫 Whole Exome Sequencing - WES

🔔 Više detalja o genetskim testovima možete pronaći na naṣ̌oj internet stranici "Premium Genetics"


Pre - launch party portala "Svet za nas", Hyde Park Restoran

Svet za nas - portal za celu porodicu

Svim parovima koji treba da postanu roditelji, od momenta saznanja da će uskoro stići "pojačanje", kroz prve nedelje trudnoće, dolazak bebe u porodicu, pa sve do škole - treba savet nekog ko je iskusniji, ko je sve to prošao i može da ponudi odgovore na pitanja koja se motaju po glavi.

Zbog toga je bilo pravo zadovoljstvo odazvati se pozivu za pre-launch party koji je organizovan u restoranu "Hyde Park" gde smo prisustvovali početku rada portala i online roditeljskog savetovališta - Svet za nas!

Redakcija portala je sadržaj podelila u nekoliko celina:

✨️ Nežno doba,
✨️ Dečiji svet i
✨️Moja škola

...tako da sam sigurna da ćete pronaći korisne savete i preporuke ako počnete čitati, budući da su tekstove na portalu pisali eminentni stručnjaci.
Javite vaše utiske, zanima me da li vam treba savet sa vremena na vreme i koja se pitanja najčešće motaju po glavi? 

Rado ću odgovoriti na sva pitanja

Ako nisam pružila sve odgovore...

Budite slobodni da pišete u komentaru ispod ili mi pošaljite privatnu poruku, biće mi zadovoljstvo da vam ponudim više informacija o svim temama koje sam pomenula na ovom postu. 

Takođe, treba mi vaša pomoć - podelite ovaj blog post i dajte šansu da što više vaših prijatelja vidi kako genetski testovi mogu pomoći preventivnoj medicini?

Ostajemo u kontaktu, srdačan pozdrav!

Comments

Popular Posts