Analiza predizbornih programa za grad Novi Sad

Tekst je kvalitativna analiza predizbornih programa koje su predstavile političke partije sa namerom da u novom sazivu uđu u Skupštinu grada Novog Sada učešćem na lokalnim izborima 2012. godine.
            Pored predstavljanja kandidatkinja i kandidata za odbornike i odbornice u Skupštinu grada, paralelne kampanje gradonačelničkih kandidatkinja i kandidata u Novom Sadu, sastavni element predizborne kampanje u Novom Sadu bili su detalji za koje će se zalagati u narednom periodu kroz različite forme.
            Svakodnevnim aktivnostima, građani i građanke Novog Sada su dobijali štampani predizborni materijal, između ostalog i programe. Tako je autorka ovog teksta došla u posed nekoliko predizbornih programa i pisanih „zadataka“ koje su stranke stavile pred sebe: Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpske napredne stranke, Narodne partije (ispred Ujedinjenih regiona Srbije) i Srpske radikalne stranke, promotivni materijal Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije. Ostali programi su traženi i pronađeni na internet stranicama političkih partija koje su prisutne u Novom Sadu, a učestvovale su na lokalnim izborima. Nakon ključnih delova programa, u tekstu će biti navedeni i konačni rezultati, broj osvojenih glasova, procenti i mandati koje su pojedinačne stranke osvojile.
Iako su osvojili najveći broj glasova i najveću količinu mandata, predstavnici Demokratske stranke[ii]kroz listu „Izbor za bolji život – Bojan Pajtić“ nisu predstavili predizborni program koji bi se odnosio na Novi Sad, u štampanom ili elektronskom izdanju. Vodili su se postignutim rezultatima i nastavkom aktivnosti iz prethodnog perioda, gde nije bilo prostora za promociju programskih aktivnosti.
            Demokratska stranka je u Novom Sadu osvojila 17,81% ili 19 mandata u narednom sazivu Skupštine grada Novog Sada.
Srpska napredna stranka[iii] je prilikom predstavljanja svog kandidata za pokrajinskog poslanika, prostor na promotivnim lecima posvetila tekstu „Naši zadaci i prioriteti u Vojvodini“, gde osim saradnje različitih nivoa vlasti, predstavnici ove partije ne pominju razvoj lokalne samouprave. Mehanizmima štednje i ukidanjem javne administracije, predstavnici napredne stranke nameravaju pronaći izvore sredstava kojima bi pokrili ostala socijalna davanja. Srpska napredna stranka na svojoj internet stranici ima objavljen programski dokument „Bela knjiga: programom do promena“, kojim se kroz opšte teme i oblasti zalaganja predstava program ove partije.
            Na osnovu osvojenih glasova, SNS je u Skupštini grada Novog Sada osvojio oko 20% glasova i 16 mandata.
            Liga socijaldemokrata Vojvodine[iv]je kroz dva osnovna dela pokrila oblasti kao što su ekonomija, privreda, gradska uprava i turizam, obrazovanje, kultura, sport, zdravstvo i socijalna pitanja. Kao posebne oblasti su izdvojene program Gradskog odbora Omladine LSV i Foruma žena koji izražavaju glavne potrebe i nude rešenja u narednih četiri godine. Na osnovu komunikacije sa stručnim savetima Gradskog odbora LSV Novi Sad, sve oblasti su ponudile pregled ključnih tema za Novi Sad i ponudili viđenje potencijalnih rešenja za problematične delove.
Osvojenih 16 mandata, 16,14% glasova.   
            Socijalistička partija Srbije[v]je u toku predizborne kampanje, na teritoriji Novog Sada predstavljala svoje programske aktivnosti u medijima ili kroz javne skupove, ali bez razmimoilaženja sa nacionalnim programom partije. Isti je zakačen na internet stranici stranke, kao rezultat rada Glavnog odbora iz 2010. godine. Većih istupanja za Novi Sad nema.
            Na osnovu broja osvojenih glasova, SPS je u novosadski parlament ušao sa 7,78% ili 8 osvojenih mandata.
            Romska demokratska stranka je u saziv Skupštine grada Novog Sada u mandatu od 2012. godine, osvojila preko 10 000 glasova ili 6,14% glasova, dobivši tako 6 mandata. Bez naročitog prisustva u predizbornoj kampanji, ovoj stranci registrovanoj 2004. godine, pripisuju se rezultati na osnovu pristupa pripadnicima i pripadnicama romske nacionalne zajednice, koji su dobili svoje predstavnike u Skupštini grada Novog Sada.
            Demokratska stranka Srbije[vi]je oslabljena u prethodnom sazivu, učestvovala na lokalnim izborima i osvojila 9835 glasova, 5,67% glasova i ukupno 5 mandata u novom sazivu. Predizborni program je baziran uglavnom na kritici sadašnje vlasti i ukazivanju na nedostatke i propuste koji su pravljeni. Osnovni ciljevi tokom predizborne kampanje, predstavljeni su serijom slogana „Hoću za Novi Sad“ koji su ukazali na osnovne delove programske politike: Hoću grad bez korupcije; Hoću za Novi Sad fabrike i posao; Hoću vodovod Novosađanima, a ne strancima; Hoću parkove, a ne deponije; Hoću zdravstvo koje ne moram da čekam; Hoću red, a ne redove. Svaka od parola je dobila svoju pozadinu i medijsku pažnju koja je dovela do napred pomenutih rezultata.
            Program pokreta Dveri[vii]predstavljen je na nacionalnom nivou, bez izuzetka za lokalnu samoupravu u Novom Sadu. Osim svojih uličnih akcija i prisustvom u medijima, pod garancijom predizborne kampanje, drugačije nije predstavljen predizborni program za Novi Sad. Osnovni elementi predizbornog programa Dveri: Zdravstvena politika, kulturna i politika sporta Dveri, politika državnog uređenja, spoljna politika Dveri, prosvetna politika, vojna politika Dveri – vratimo ugled Srpskoj vojsci, realni i održivi razvoj Srbije, mere porodične politike Dveri, ekonomski manifest Dveri.
Na osnovu osvojenog broja glasova, Dveri su sa 5,12% dobile 6 odborničkih mandata.
Srpska radikalna stranka[viii]je u skladu sa svojim programskim načelima predstavila program za Vojvodinu, obuhvatajući tako i Novi Sad. Program „Za Srpsku Atinu; 2012 – 2016“. Prilično detaljno i razloženo, predstavnici radikalne opcije su sagledali kroz probleme i rešenja sledeće oblasti: gradska administracija, urbanizam i građevinsko zemljište, čistoća, ekologija i zelenilo, gradski saobraćaj i komunikacija, putna infrastruktura i parkiranje, vodovod, kanalizacija, grejanje i struja, poslovni prostor i pijace, kultura, zaštita spomenika kulture, Petrovaradinska tvrđava i turizam, obrazovanje, sport, zdravstvo, socijalna politika, gradske finansije. Kao poslednji deo programa, navode se „Velike investicije do 2016.-te godine“ koje su predstavnici Srpske radikalne stranke bili spremni da ponude. Na kraju, izborni rezultati su ukazali da su osvojili svega 4,91% glasova i nisu prešli cenzus, odnosno ušli u novi saziv Skupštine grada Novog Sada.
Epilog: Na osnovu ponovljenih lokalnih izbora koji su održani 20. maja 2012. godine na pet biračkih mesta, bez drastične promene u brojevima osvojenih glasova, Srpska radikalna stranka je dobila dovoljan broj glasova da sa 5,07% pređe cenzus i osvoji 4 mandata. Na taj način su skoro sve stranke koje učestvuju u parlamentarnom životu Skupštine grada Novog Sada, oštećene za izvestan broj glasova koje su osvojili novosadski radikali.
Na osnovu prirodnog praga, po jedan mandat su dobili Savez Vojvođanskih Mađara[ix]i Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO)[x]. Nijedna od ove dve političke opcije nije predstavila poseban predizborni program za Novi Sad.

Comments

Popular Posts