Političke stranke koje nisu ušle u novi saziv Skupštine grada Novog Sada

Zbrajanjem konačnog broja glasova izašlih biračica i birača, utvrđeno je nekoliko onih koju su nastupali u predizbornoj kampanji i manje – više uspešno predstavili svoje predizborne programe za Novi Sad. Ipak, možda kao ocena aktivnosti u prethodnom periodu, drugačije mišljenje glasačica i glasača u Novom Sadu, nisu dali povoljne rezultate kako bi predstavnici sledećih lista zauzeli svoja mesta u sledećem sazivu Skupštine grada Novog Sada:
            Ujedinjeni regioni Srbije[i]su u Novom Sadu imali za predstavnicu Maju Gojković, koja je kao predsednica Narodne partije, bila kandidatkinja za gradonačelnicu. Svoj program „3 x 5“ predstavlja skup predloga za različite demografske kategorije stanovništva u Novom Sadu. U prvoj godini mandata, navedeno je zalaganje za trudnice, decu, osobe sa invaliditetom, penzionere i bebe. Deo „2 x 5“ se odnosi na spremnost za borbu protiv: taksi i nameta, nezaposlenosti, zapošljavanja preko stranačke linije, razrušenih delova grada i nedostatka kanalizacije koja je potrebna većini naselja u Novom Sadu. Treći deo programa, nazvan „šta ću stvoriti“ ukazuje na predviđanja i ambicije Ujedinjenih regiona Srbije sa pet tačaka: stvaranje kreativne industrije, antigrafit jedinice, grada bez nasilja u školama, grada bez korupcije i evropsku prestonicu nauke.
            Osim na papiru, pred medijima, ovaj program je predstavljan na internetu i putem društvenih mreža. Naišao je na oštru kritiku javnosti i medija zbog neoriginalnosti, pripisivanja zasluga za rezultate drugih, a nedoslednost u političkom delovanju i preuzimanju odgovornosti za dela iz prethodnog perioda.
URS je na izborima 2012. godine osvojio procenat niži od potrebnog, da bi ušao u novi saziv Skupštine grada. U procentima je to 4,55%, što je ukupno 7887 glasova.
Stranka „Udruženi penzioneri i socijalna pravda“[ii]se naziva prirodnim nastavkom fonda „Socijalna pravda“ osnovana 2007. godine. Osvojeni su neki rezultati na izborima 2008. godine, pa su aktivnosti stranke nastavljeni i u predizbornoj kampanji 2012. godine. Osim programa stranke i promotivnih letaka koji su deljeni, predstavnici ove stranke nisu predstavili nikakav program isključivo za Novi Sad, osim ciljeva za koje će se zalagati u narednom periodu (13. penzija svim penzionerima, plaćeni odmor u banjama na teritoriji AP Vojvodine...). Svi materijali su dostupni i na internet stranici političke partije.
Stranka „Udruženi penzioneri i socijalna pravda“, osvojili su 7099 glasova, ili 4,09% glasova.
Liberalno demokratska partija je u koaliciji sa Vojvođanskom partijom i Socijaldemokratskom unijom nastupila na lokalnim izborima u Novom Sadu. Svoje predizborne aktivnosti bazirali su na promovisanju nositeljke liste i popularizaciji globalne kampanje LDP i lidera, Čedomira Jovanovića. Jedini dokument koji je predstavio Gradski odbor LDP Novi Sad, „Istina“ odnosio se na ciljne elemente u nastupu na lokalnim izborima.
Ukupan broj glasova koje je osvojila ova koalicija, iznosio je 3,45% od ukupnog broja glasova.
Grupa građana „ Dr Miroslav Miša Ilić – MI“ je nestranačka opcija koja je nastupala na lokalnim izborima za Skupštinu grada Novog Sada. Osim aktivnosti na internetu, predstavljanja u medijima, u okvirima propisanim zakonom i promotivnog materijala kojim su promovisali ciljeve, predstavnice i predstavnici ove grupe građana nisu mogli obezbediti veće prisustvo. U skladu sa tim, nije bilo mogućnosti za predstavljanje programskog dokumenta.
Ova lista je osvojila 2268 glasova ili 1, 31% glasova.
„Socijaldemokratska stranka Srbije“ čiji je nosilac Novosadske liste mr Radivoj Prodanović, ostvarila je 1687 glasova ili u procentima 0,97%. Ovako slab rezultat može se pripisati slabom prisustvu u Novom Sadu, promovisanju nacionalnih ciljeva, zbog čega je izostala veća podrška Novosađana i Novosađanki.
Epilog su brojni prigovori Ujedinjenih regiona Srbije, prigovor Lige socijaldemokrata Vojvodine na brojanje glasačkih listića i utvrđivanje cenzusa na lokalnom nivou, kao i ponovljeno glasanje na pet biračkih mesta u Novom Sadu. Iako se smatra da neće značajno uticati na raspodelu mandata, ponovljeno glasanje koje se održava istovremeno kad i drugi krug predsedničkih izbora, ali i izbora za pokrajinske poslanike i poslanice po većinskom izbornom sistemu u Skupštini AP Vojvodine, može prikazati nešto drugačije raspoloženje glasačica i glasača u odnosu na prvi krug izbora, održan 6. maja 2012. godine.

Comments

Popular Posts