„Žene mogu sve!“ ili ne baš sve...

U pripremama za radni vikend koji ću provesti sa odbornicama lokalnih skupština i članicama opštinskih i gradskih veća nekoliko lokalnih samouprava iz Vojvodine, posle stručne literature proverila i mog dobrog druga Google, šta misli na temu političarki u jugoistočnoj Evropi.
            Zapravo, tema je bila „najznačajniji predstavnici socijaldemokratije u 20. veku“, ali sam htela da proverim ko su „najznačajnije predstavnicE socijaldemokratije“... Prvo naletim na tekst „Političarke osvajaju jugoistočnu Evropu“ Ivane Anojčić i pomislim „odlično, prepišem imena iz teksta, pronađem biografije pomenutih političarki i uradila sam domaći zadatak“. Naišla na prvi problem – nema nijedne socijaldemokratkinje!
            U tekstu se navode (u tezama):
-       Alenka Bratušek, predsednica Vlade Republike Slovenije. Rođena u Celju 1970. godine, diplomirala tehnologiju tekstila na Tehnološkom fakultetu u Ljubljani, magistrirala menadžment. Na listi Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane, ušla u Parlament, pre toga „vodila upravu proračuna u ministarstvu financija“[1].
-      mr Željka Cvijanović je nasledila Željka Džombića na mestu predsednika Vlade Republike Srpske na predlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ali kao ni Alenka Bratušek (posle izglasavanja nepoverenja Vladi Janeza Janše), nije bila prvi izbor. Pre ovoga, bila je profesorka engleskog jezika, radila na poslovima prevođenja, asistentkinja u Misiji Evropske unije u BIH, savetnica predsednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, šefica Kabineta predsednika Vlade Republike Srpske, rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije, članica Odbora za evropske integraciju i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske. I posle svega ovoga, moram dodati, bila drugi izbor...
-      Atifete Jahjaga, predsednica Kosova. Tekst na koji sam se pozvala na početku, navodi  je kao prepoznatljivu političarku. Wikipedia među biografskim podacima navodi „prva žena i nestranačka ličnost na toj funkciji. Pre toga je služila kao zamenica Kosovske policije u činu general majora...“
Bila je „kompromisno rešenje Demokratske stranke Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Pacollijeve Alijanse za novo Kosovo...“
Sama je u tekstu „Političarke osvajaju jugoistočnu Evropu“ izjavila: „Moć žena u politici je, po meni, suptilna moć. To je pozitivna promena koja se dešava u našoj zemlji i zemljama regiona i sveta koje su ženama pružile priliku.“
-       Kao primer na hrvatskoj političkoj sceni su navedene Jadranka Kosor i Vesna Pusić. Prva je kao predsednica Vlade Republike Hrvatske i predsednica Hrvatske demokratske zajednice, prepoznatljiva političarka na prostoru Jugoistočne Evrope.
-       Vesna Pusić, doktorirala sociologiju na Filozoskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, radila na Institutu za sociologiju u Ljubljani, od 1998. godine je redovna profesorka Fakulteta na predmetima Sociologije politike i Teorije industrijske demokratije. Kao univerzitetska profesorka, držala je brojna predavanja i sarađivala sa brojnim univerzitetima u Sjedinjenim američkim državama.
Političku karijeru je počela krajem sedamdesetih kao jedna od sedam žena koje su inicirale i organizovale prvu feminističku grupu u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata. Od 2000. godine je poslanice Sabora Republike Hrvatske, a od 2003. godine je predsednica Hrvatske narodne stranke. 2005. godine se ujedinjuju HNS i LIBRA, stvarajući ono što danas prepoznajemo kao liberalne demokrate u Hrvatskoj. U sadašnjoj vladi Zorana Milanovića, vrši funkciju ministarke spoljnih i evropskih poslova.

            I tu prestaje spisak političarki u jugoistočnoj Evropi koje prepoznajem i pronalazim. Problem i dalje postoji. Nema članica stranaka koje u svom imenu sadrže „socijaldemokratska“, te sam morala da proširim pretragu i došla do sledećih imena: 

- Nataša Mićić, pravnica po struci, nekad u Građanskom savezu Srbije, sad je potpredsednica Liberalno demokratske partije. Postala poslanica Narodne skupštine Republike Srbije 2000. godine, nakon pobede Demokratske opozicije Srbije, a potom i potpredsednica. Od 2001. godine, vršila funkciju predsednice Narodne skupštine Republike Srbije i predsednice Odbora za ustavna pitanja. Od 2002. godine, preuzela funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije, a na osnovu toga i članica Vrhovnog saveta odbrane Srbije i Crne Gore. 2004. godine je izabrana za predsednicu GSS; a od utapanja Građanskog saveza Srbije u Liberalno demokratsku partiju, postala je potpredsednica LDP. 2007. godine je ponovo izabrana za narodnu poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije, a nakon utapanja GSS u LDP, postaje potpredsednica ove političke stranke.
-               Vesna Pešić, sa vrlo živopisnom biografijom: doktorka socioloških nauka, nije bila članica Saveza komunista, jer kako piše tekst koji sam iskoristila za upoznavanje sa biografskim podacima „tamo se ćutalo, a ona je volela da komanduje“. Nakon članstva u Reformskoj stranci Ante Markovića, 1982. godine je čak provela 25 dana u zatvoru, zbog protestvovanja protiv hapšenja studenata Fakulteta političkih nauka. Bila je predsednica Građanskog saveza Srbije  od 1992. do 1998. godine, a potom jedna od liderki Koalicije Zajedno od 1993. do 1997. godine; članica pokreta Otpor 1999. godine i brojnih drugih organizacija. Mene fasciniralo to što je nominovana za Nobelovu nagradu za mir, bila ambasadorka u Meksiku od 2001. do 2005. godine. 2007. godine izabrana za predsednicu Političkog saveta Liberalno demokratske partije, a 2011. godine napušta LDP i nastavlja mandat kao nezavisna poslanica Narodne skupštine Republike Srbije  koji je osvojila na listi LDP 2007. godine.
-       GordanaČomić, trenutno potpredsednica Narodne Republike Srbije, članica Demokratske stranke od osnivanja. Kada bih prenosila sve podatke i poslove koje je Gordana Čomić radila, mogla bih napisati poseban tekst. Najkraće, rođena u Novom Sadu, diplomirala fiziku, a potom do 1999. godine radila kao asistentkinja na predmetu Fizika, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Članica Gradskog odbora DS, predsednica Izbornog štaba DS, predsednica Pokrajinskog odbora DS (1998. - 2001.), potpredsednica 2001. do 2004. godine. Od 2000. godine narodna poslanica Skupštine Republike Srbije, s tim što je od 2008. i njena potpredsednica. 2006. je obavljala funkciju predsednice Foruma žena, takođe i članica Predsedništva DS. 
Pristrasna sam, jer je poznajem lično i u ovoj osobi prepoznajem riznicu znanja i uvek novih informacija, koje – koliko god se ja trudila da budem informisana, one budu nepoznanica za mene. Vrlo dosledno i posvećeno, bavi se temom rodne ravnopravnosti (između toliko drugih stvari) i koristi sve mehanizme da svoje stavove približi javnom mnenju. Njeni profili na društvenim mrežama su veoma posećeni, a blog verujem veoma čitan...

            I tu je moje istraživanje zastalo. Pre svega zbog toga što je jednokratna potreba za ovim informacijama prestala, a sa druge strane, što sam nakon ovih saznanja malo razočarana, koliko god bili u skladu sa prilagođavanja evropskim trendovima i deklarativnom politikom jednakih mogućnosti, ima vrlo malo prostora za žene koje žele da se bave politikom i javnim životom i dobiju priliku da se dokažu u tipično muškom domenu.  
      Za sada završavam rečenicom kojom je naslovljen jedan od novinskih članaka o junakinjama ovog teksta: „Kad je teško – žena!“

Comments

Popular Posts