Otvoreno pismo predsednici Vlade Republike Srbije

Poštovana gospođo Brnabić,

Jasna je namera da se zarad efikasnosti u radu, zaustavi procedura predlaganja zakona i počne ciklus nakon formiranja sastava nove Vlade. Istovremeno, zabrinjava činjenica da se ponovo odlaže predlaganje zakonskih rešenja na koja se čeka već nekoliko godina i može doprineti dodatnom nagomilavanju problema.
Od predloga izmena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i kampanje “Pravo za mame” prošlo je preko tri i po godine, kada su postojala čvrsta obećanja resornih ministara rada i finansija da je moguće iskoristiti amandmane koje su podnele inicijatorke kampanje.
Uz to, mame su dobile podršku većine poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, da kada dođe u parlament, glasaju za izmene ovog zakona, kojima bi se isplata porodiljskih naknada uplaćivala direktno sa drugim socijalnim davanjima, bez posredovanja poslodavaca i gomilanja dokumentacije. U međuvremenu, izmene Zakona su nosile još nekoliko rešenja koja mogu biti predmet diskusije, ali su uvrštena sa ciljem unapređenja položaja porodica sa decom.

Iz kampanje "Pravo za mame", Novi Sad, 2014. godine

Posle Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz maja 2013. godine, kako piše na internet stranici Narodne skupštine Republike Srbije, svoje predloge za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, ponudio je i Zaštitnik građana, gde dokument sa datumom 16. septembar 2016. godine može pomoći unapređenju mera u ovoj oblasti.
Čak se i ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović marta 2017. godine pozivao na mogućnost da pravo na porodiljsku naknadu dobiju i žene koje su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, na osnovu predloga koji tek treba da bude usvojen, što je novina u odnosu na trenutni Zakon.
Umesto iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na poslednje pitanje narodne poslanice Olene Papuge, odgovor je stigao iz  kabineta ministarke bez portfelja, prof. dr Slavice Đukić Dejanović, uz najavu da će naknadno ponuditi obaveštenje i objašnjenja vezana za pitanje, budući da je ministarka zadužena za “praćenje stanja, predlaganja mera i učešća u koordinaciji aktivnosti u oblasti demografije i populacione politike”. Očekujemo odgovore u najkraćem roku, naravno uz konsultacije sa Ministarstvom za rad.
Od izuzetne važnosti je da novi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja bude svestan zalaganja javnosti, kao i civilnog sektora kada je ova tema u pitanju i da zaista ponovo pokrene proceduru predlaganja izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
Ovo stoga što ste i sami kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave, najavili prilikom predstavljanja projekta “Bebo, dobrodošla na svet”, da će roditelji u drugoj fazi realizacije projekta, imati mogućnost da se prijave za roditeljski dodatak, koji treba da nadoknadi povrat poreza na dodatu vrednost na opremu za bebe. Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu u decembru 2016. godine, postupak skupljanja fiskalnih računa, popunjavanje dokumentacije, predaja Poreskoj upravi dva puta godišnje, dovodi roditelje beba mlađih od dve godine u priličnu konfuziju. Zaista je važno da u cilju ravnopravnog i pravičnog tretmana roditelja, rešenja koja predlažu izmene Zakona postanu zvanična i dugoročna.
Od izuzetnog je značaja da predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom dobije epilog usvajanjem u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Uverena sam da je javnost vrlo zainteresovana, kao i da svi učesnici u prethodnom ciklusu mogu ponovo izneti svoje predloge i sugestije za poboljšanje položaja porodice sa decom, spremni da učestvuju ravnopravno u ovom procesu.


U Novom Sadu, 7. jula 2017. godine 

Tekst je objavljen na internet stranici Lige socijaldemokrata Vojvodine

Comments

Popular Posts