O naizgled "ženskim" temama

Akcija Foruma žena LSV 
Sinoć sam imala prilike da u Subotici govorim pred prijateljima i osobama koje me možda nikada ranije nisu videle o temama koje su okupirale moje vreme i energiju u prethodnom periodu. 
Bilo mi je drago što sam baš u tom gradu pomenula akciju koju smo inicirale, nažalost bez odgovora. Na osnovu izveštaja Pokrajinskog ombudsmana, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je 2014. godine inicirao osnivanje specijalizovanih policijskih jedinica, koji bi reagovali na prijave nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Ono "nažalost bez odgovora" je napisano, budući da su usledile neke nemušte izjave resornog ministra kako će novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici brže, jače, bolje reagovati na ovu problematiku. Avaj, osim uvođenja "hitnih mera", nije se mnogo promenilo. Prema podacima o femicidu kojima raspolaže Mreža "Žene protiv nasilja", od 1. januara do 30. juna je ubijeno oko 20 žena. Žene su u 40% slučajeva žrtve svih ubistava i teških ubistava, a počiniteljske u 7% slučajeva. 
Druga tema koja je bila predmet interesovanja i angažmana, odnosila se na uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda za žene. Znate li koliko vremena treba za zakazivanje ginekološkog pregleda, ultrazvuka dojki ili mamografa? Koliko vremena treba u organizacionom smislu da se pripremi sve, da "kuća ne trpi", ako žena iz nje izađe, slobodan dan ako radi, ili čuvanje dece, ako ne radi; prevoz ako ne živi u istom mestu gde je dom zdravlja, karta za autobus ili muž, brat, prijateljica, komšinika, ako sama ne vozi? 
Dolazi nam oktobar i mediji će početi kampanju "Mesec borbe protiv raka dojke". Tada ćete čuti i da svake godine oboli oko 4600 žena, od toga skoro trećina premine. Svakog dana u Srbiji 13 žena otkrije rak, od toga njih četiri premine. Svake godine iz Srbije nestane 32 autobusa žena od ovog maligniteta. Sa druge strane, nisam našla svežiju vest od one da postoje tri pokretna mamografa, na pregled se i dalje čeka mesecima, nekad bude i prekasno. Posebno me je "pomerilo" iskustvo Mirjane Mimice, koja je pre nekoliko godina inicirala kampanju "Moje dojke su ok", da bi i sama vodila borbu u prethodnom periodu. 
U prethodnom periodu sam prilično intenzivno komunicirala sa predstavnicama NURDOR-a, oko njihove inicijative za izmenu Zakona o zdravstvenom osiguranju, na koji odgovor i konkretne mere čekaju skoro pet godina. Dva glavna zahteva su se odnosila na bolovanje do kraja lečenja i 100% naknadu za bolovanje. Broj roditelja koji vreme provode uz svoje dete dok se leči je mali - negde njih 50 u celoj Srbiji, te ne može značajno uticati na budžet Republike Srbije. Pri tom, uglavnom su to majke kao negovateljice, a velika većina njih nažalost ni ne radi. Verujte mi, znam iz ličnog iskustva. Važno je ispratiti ovu temu, postavljati pitanja i pratiti da nacrt Zakona ne doživi sudbinu kao Zakon o zdravstvenoj zaštiti. 
Potrebno je sistemsko rešenje ovog pitanja, pošto u suprotnom decu lečimo porukama i šaljemo ih u inostranstvo, dok nevladin sektor gradi bolnice iz sredstava donacija građana, pa ih predaje na upravljanje Ministarstvu zdravlja. 
Obraćanje u Subotici, 20.09.2018. godine
Još jedna tema koja samo naizgled dotiče žene je Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. U kampanju "Pravo za mame" sam ušla februara 2014. godine, kada je moj stariji sin imao četiri meseca. Zakon je usvojen u decembru 2017. godine, a Luka je već napunio četiri godine. 
Ispostavilo se da osim jednog dobrog rešenja, usvojeno je još gomila loših o kojima niko nije znao, dok se nisu počela primenjivati. Zakonom su oštećene trudnice, porodilje, preduzetnice, majke sa troje i više dece. Zbog diskriminacije poljoprivrednica i zaposlenih žena sa primanjima većim od tri prosečne plate, reagovala je i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, tražeći ocenu ustavnosti ovog Zakona. 
Moja namera je da borbe koje vodim budu još glasnije i odlučnije, a samo uz podršku okruženja, one mogu biti vidljivije. Sve teme smatram vrlo važnim i one su samo "naizgled ženske", kako je napisano na početku teksta, ali se tiču svih nas, jer to može biti i vaša majka, supruga, sestra, ćerka... 

Comments

Popular Posts