Knjiga o Zoji: Da li je nestao altruizam kod ljudi?

„Altruizam – nesebična briga za dobrobit drugih. Termin označava životni stav koji uključuje nesebičnost, naklonost, ljubav prema drugome i spremnost da se pomogne – po cenu lične štete i žrtve, bez ikakve naknade ili spoljašnje nagrade. To je ono ponašanje koje se obično opisuje kao 'neobično', jer su interesi drugih stavljeni iznad sopstvenih.”

Altruistični postupci su svesni i sadrže nameru da se nekome pomogne i zahtevaju određeno žrtvovanje i odricanje.

Nekada gubitak drage osobe bude tačka pucanja, momenat preispitivanja pravih životnih vrednosti i stvari vrednih truda. Gubitak deteta može doneti nenadoknadiv bol i nadljudsku snagu da je sva prethodna borba imala smisla, te bude okidač da se uradi ono što može pomoći drugima da dobiju odgovore na pitanja koja se tiču zdravlja. 

Ovo je priča o borbi jedne majke koja je nakon gubitka deteta svoju snagu usmerila ka institucionalnom rešavanju problema kroz koje je prošla njena porodica i pronalaženje rešenja za sve porodice koje su na odgovore čekale i po deset godina. 

Zojin zakon


Snagom Bojane Mirosavljević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, usvojen je Zakon o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti Republike Srbije ili poznatiji kao „Zojin zakon“. Usvojen je jednoglasno odlukom narodnih poslanika, pružajući tako šansu obolelima od retkih bolesti da svoju dijagnozu dobiju u inostranstvu, ukoliko to nije moguće u Srbiji. 

Nakon toga je predstavljen u Evropskom parlamentu i Ujedinjenim nacijama na velikom skupu o retkim bolestima, kao i još 44 evropska i svetska kongresa. Zahvaljujući primeni ovog zakona, za prethodne četiri godine, oko 2000 dece je do sada dobilo odgovore na pitanja koja nisu mogla dobiti u Srbiji.

Zoja
Knjiga "Zoja" 

Knjiga „Zoja”


Međutim, ovo nije priča o zakonu, već o Zoji

Njenom životu, njenoj borbi, njenoj knjizi. U knjizi „Zoja“ mogu se pronaći detalji borbe za vreme njenog života. Može se osetiti ljubav koja je vladala oko nje, jer je ljubav pružala.

Knjiga sadrži detalje iz života porodice koja je snagu usmerila na to da se olakša život sa Batenovom bolešću, a kada je jedan mladi život ugašen, ta snaga je iskorišćena da se slično iskustvo ne ponovi nikome drugom. Knjiga uči svaku osobu koja čita redove - o altruizmu, o snazi volje koja se usmerava ka postizanju nečeg dobrog i iskrenoj želji da rezultati rada i zalaganja pruže pomoć drugima, bez skrivenih motiva ili očekivane nagrade.

Promocija knjige „Zoja“ zakazana je za 29. februar u Novom Sadu u kulturnoj stanici „Svilara”, sa početkom u 19 časova na Dan retkih bolesti, baš na datum koji se javlja četiri puta ređe nego svi drugi u toku godine. 

Više detalja o samoj knjizi i principu kupovine „plati koliko želiš“ možete pronaći na internet stranici www.zoja.rs.

Comments

Popular Posts