Zašto sam pisala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje?

U utorak sam na adresu direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje poslala zahtev za informaciju od javnog značaja, tražeći informaciju o tome da li će u budžetu za inovativne lekove biti sredstava za nabavku vakcine protiv Humanog papiloma virusa (HPV), koja je prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima preporučena u članu 20., alineja 2. 

Korak unazad 

Sve ovo, izazvano je pre svega izjavom direktorke Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koja je najavila javnu nabavku kojom će iz "budžeta za inovativne lekove" biti nabavljeni lekovi za karcinom pluća i multiplu sklerozu. Zašto je ovo problem? 
Jer, kako sam shvatila, već ova količina novca nije dovoljna da se nabave doze lekova koje mogu obezbediti dostojanstven život obolelih od multiple skleroze... Prema svedočenjima obolelih, lekove će dobiti oko 1300 obolelih, a procenjuje se da je broj nelečenih od Multiple skleroze između 8000 i 9000 osoba.  
Poslato pismo direktorki RFZO o nabavci vakcine protiv Humanog papiloma virusa
Zahtev za pristup informaciji od javnog značaja
Kada čujete da su obezbeđena neka sredstva koja mogu poslužiti u efikasnijem lečenju bolesti koje su potvrđene dijagnozom, ili još bolje - sprečiti njihov nastanak, šta vas košta osim poštanske markice da postavite pitanje? 
Jer, više od 1300 novoobolelih i oko 500 umrlih žena u Srbiji na godišnjem nivou stavlja rak grlića materice na drugo mesto vodećih uzroka obolevanja, ali i na četvrto mesto uzroka umiranja među ženama. Srbija se prema ovim podacima, nalazi na petom mestu u Evropi po stopi smrtnosti žena, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Tužna lista "najboljih", zar ne? 

Zašto je važna vakcina protiv Humanog papiloma virusa? 

Nobelovu nagradu 2008. godine je dobilo medicinsko dostignuće koje je povezalo vezu između virusa Humanog papiloma virusa i raka grlića materice. U 99,8% slučajeva, rak grlića materice je izazvan podtipovima HPV - 16 i HPV - 18. Organizovane vakcinacije su počele pre deset godina, Australija je masovnom imunizacijom u periodu između 2005. i 2015. godine, smanjila prisustvo HPV sa 22% na 1,1%. 
Dostupnost vakcine predstavlja značajan uslov za uspešnost imunizacije, budući da vakcinacija gradi imunitet, ne samo pojedinca, već i društva, štedi troškove vanrednih pregleda, biopsija, ponovljenih abnormalnih PAP testova, štedi cenu lečenja od upornih infekcija izazvanih istim (HP) virusom, kao i cenu lečenja od prekanceroznih i kanceroznih promena, pomažući u primeni Nacionalne i globalne svetske kampanje - borbe protiv raka! 

Kako rešiti problem? 

Iako se vakcina protiv Humanog papiloma virusa nalazi na spisku preporučenih vakcina - njena nabavka se ne finansira iz budžeta za inovativne lekove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Roditelji koji žele decu zaštititi od različitih malignih oboljenja povezanih sa ovim virusom, prinuđeni su da sami plate cenu sopstvene svesti o zdravlju, izgradnje kolektivnog imuniteta i odgovornosti. 
Vakcinacija se već sprovodi organizovano i sistematski u zemljama okruženja kao što su: Slovenija, Hrvatska, Bugarska, Mađarska i Severna Makedonija. Zašto se to ne dešava i u Srbiji? 

Pitanje izbora za sebe i svoju decu? 

U skladu sa Nacionalnom strategijom borbe protiv raka, odluka o kolektivnoj imunizaciji daje najbolje rezultate. Zbog toga je spremnost države kroz institucije da podrže sveobuhvatnu podršku imunizaciji protiv HPV od krucijalnog značaja. 
Za sada ostaje na nivou građanskih peticija i zalaganja civilnog sektora da se ova tema stavi na "dnevni red" i dobije težinu koju zaslužuje, zahvaljujući pojedincima i pojedinkama koje je neka od pojavnih oblika ove bolesti dotakla... 

I za sam kraj, jedan citat... 

"Pravo, a ne obaveza! Vakcina protiv HPV je za svakog od nas pitanje ličnog izbora za sebe i svoju decu. Svako ko može da se zarazi, može i treba da se zaštiti. Odluku za zaštitu država je dužna da pozdravi i vakcine obezbedi o trošku zdravstvenog osiguranja." 





Comments

Popular Posts