Uzmite zdravlje u svoje ruke!

Za potrebe regionalnog biznis foruma preduzetnica “Biznis na štiklama”, o zdravstvenim potrebama radnoaktivnih žena, govorila je dr Mirjana Živković Šulović, spec. socijalne medicine, načelnica Centra za analizu, planiranje i organizaciju zdravstvene zaštite Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.
Prezentacija je pokazala na činjenicu da iako predstavljaju veći deo populacije, žene globalno čine manji deo plaćene radne snage ili 40%, što ujedno varira u zavisnosti od razvijenosti zemalja kao što su SAD (50%) do zemalja u razvoju, kao na primer Pakistan gde je udeo žena u tržištu rada oko 21%. Osim toga, žene su ređe na visokim menadžerskim pozicijama, kao i na mestima donošenja odluka. Ipak, veliki broj sati u toku dana žene potroše na neplaćeni (kućni) rad, koji ima uticaj na njihovo zdravlje.
Češće su zaposlene u uslužnim delatnostima, kao što su prosveta, zdravstvo, trgovina, socijalna zaštita, turizam, laka industrija i/ili rad na traci u proizvodnim pogonima. Žene su na najnižim pozicijama sa niskom autonomijom u donošenju odluka, što može dovesti do duplo veće podložnosti stresu i često su izložene visokim zahtevima.

Situacija u Srbiji 


Prema podacima kojima raspolaže Republički zavod za statistiku Republike Srbije, očekivano trajanje života prema polu u periodu od 2000. do 2016. godine za žene je poraslo sa 74,8 na 78 godina, a za muškarce sa 69,7 na 73 godine. Osim što imaju duži životni vek, ženama rastu i zdrave godine života. Ipak, zbog izloženosti novim tehnološkim procesima u radu, više je žena sa nekim oblikom invaliditeta i uzrocima smrti kao što su:

- Bolesti sistema krvotoka,
- Tumori
- Bolesti sistema za disanje
- Bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem metabolizma

Osim toga, posebno je “dinamično” biti preduzetnica u današnjim uslovima, jer se na sve obaveze dodaje i stres izazvan administrativnim izazovima u poslovanju, porezima i doprinosima, organizaciji posla, smenama zaposlenih (ako ih ima)... Upravo zbog toga je sagorevanje na poslu prepoznato 2019. godine od strane Svetske zdravstvene organizacije kao hronično zdravstveno stanje.

Bolje sprečiti nego lečiti


Svi stručnjaci savetuju balansiranu ishranu i bavljenje fizičkom aktivnošću, kao najbolji recept za jak imuni sistem i dugovečnost. U stalnoj trci za rešavanjem egzistencijalnih pitanja, žene često zaboravljaju na svoje zdravlje. Upravo je zbog toga u nastavku teksta lista preporuka o kojima sve moramo misliti:

Izvor: Pixabay


Pre 34. rođendana:

❖ Zdrave navike
 
- Birajte zdrave, balansirane namirnice sa ciljem održavanja zdrave težine
- Izdvojite 30 minuta dnevno za fizičku aktivnost
- Potrebno vam je u proseku 7 do 8 sati sna
- Smanjite unos alkohola, nikotina ili potpuno ostavite cigarete
- Koristite zaštitu od štetnog zračenja Sunca
- Posetite stomatologa najmanje dva puta godišnje, zbog pregleda i čišćenja

❖ Zaštite se u saobraćaju:

- Nosite kacigu na glavi za vreme vožnje bicikla,
- Sigurnosni pojas je potrebno vezati u toku vožnje automobilom
- Bez poruka i poziva telefonom za vreme vožnje

❖ Razgovarajte sa izabranim lekarom o godišnjem preventivnom pregledu, koji uključuje teme kao što su planiranje porodice, ishrana, težina, nivo fizičke aktivnosti; važno je razgovarati o mentalnom zdravlju, mogućoj anksioznosti, izloženosti stresu i svakodnevnoj dinamici na radnom mestu… U ovoj starosnoj dobi je važno proveriti vakcinalni status, posebno u smislu vakcine protiv gripa i tetanusa; od ginekoloških pregleda je važno uraditi PAP test, pregled dojki, kao i krvni pritisak, holesterol, šećer u
krvi (zbog mogućnost pojave dijabetesa), inkontinencija urina…

Između 35. i 49. rođendana

     Pripremite se za perimenopauzu, koja predstavlja vreme uvoda u menopauzu, odnosno period kada se nivo hormona počinje menjati. Ove promene mogu početi u četrdesetim i obično traju nekoliko godina, može dovesti do visokog pritiska i srčanih bolesti, uz povećan rizik od anksioznosti i depresije. Zbog toga je važan razgovor sa lekarom, u smislu koje simptome koje možete očekivati, ali i kako na njih reagovati.

     Osim razgovora o porodičnim odnosima, eventualnom planiranju porodice, perimenopauzi, sa lekarom se treba konsultovati o težini, ishrani, nivou fizičke aktivnosti, porodičnoj istoriji bolesti, a od pregleda se mogu uraditi svi pomenuti iz prethodne grupe.

Posle 50. rođendana

     Prema preporukama dr Živković Šulović sa Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, potrebno je nastaviti zdrave navike nakon 50. rođendana. Osim balansirane ishrane, dovoljne količine sna i fizičke aktivnosti, navodi se da je korisno unositi 400 ij vitamina D, potpuno ostaviti cigarete i smanjiti unos alkohola na jedno piće dnevno, ili čak i manje.

     Sa izabranim lekarom je potrebno razgovarati o bilo kom simptomu menopauze koji imate, navikama u ishrani, uživanju alkohola, količini sna, porodičnoj istoriji bolesti kao što su karcinomi, kardiovaskularne bolesti, dijabetes…
Za redovan godišnji pregled morate razmišljati o vakcinaciji protiv gripa, pneumonije, tetanusa, uraditi ginekološke preglede, mamografiju, skrining preglede, testiranje na osteoporozu za starije od 65 godina. Važno je proveravati holesterol, krvni pritisak, dijabetes i inkontinenciju urina.

Uslovi u kojima žene rade su manje istraživani, dok se uslovi rada ređe povezuju sa zdravstvenim stanjem, zbog čega se ne povezuju invalidnosti i bolesti nastale usled nepovoljnih uslova rada. Žene su slabije plaćene od muškaraca, čak na istom radnom mestu, te nema ni dovoljno adekvatne zdravstvene zaštite koja bi mogla pružiti odgovarajuću negu u slučaju oboljevanja od profesionalnih bolesti. Iako osvajaju “muške” poslove i sve su više zastupljene na tržištu rada, u zemljama u razvoju ostaje podela na tradicionalne rodne uloge koje imaju uticaj na zdravlje žena.

 Upravo je zbog toga ova floskula “Uzmite zdravlje u svoje ruke!” najbolji poklon koji svaka žena može sebi pružiti: a to je da svakodnevno brine o sopstvenom zdravlju, ne reaguje kad zaboli, već pre pojave prvih simptoma i na taj način sebi i svojoj porodici obeća da će njihova partnerka, majka, sestra, ćerka, tetka, ujna ostati tu još dugo, zdrava i jaka.

Tekst je objavljen na portalu Preduzetnice.rs


Comments

Popular Posts