Šest stvari koje smo naučili o porodičnim odnosima i korišćenju tehnologije za vreme pandemije

 Nekada je u mojoj roditeljskoj kući deterdžent za pranje sudova, uvek bio “Taš”, a mineralna voda “Radenska” (tri srca), jer… navika. U poslednje vreme, bez obzira koliko pretraživača postoji, pojmovi na internetu se proveravaju preko “Google” ili ćemo nešto “izguglati”. 

Google je shvatio svoju ulogu, koliko se zatvaranjem granica i prelaskom na rad od kuće usložnjava situacija u pitanju svakodnevnih navika, preplitanju porodičnog i profesionalnog budući da je većina radne snage prešla na rad od kuće i bilo je neophodno prilagoditi uslove rada. CIlj je bio bolje razumevanje korišćenja tehnologije i blagostanja ljudi. Pojam “digitalno blagostanje” se koristi da opiše uticaj tehnologije i digitalnih servisa na mentalno, psihičko, socijalno i emotivno zdravlje ljudi… 

Metodologija koja je korišćena, odnosila se na rezultate dva online istraživanja koja su realizovana preko kompanije “Savanta”. Prvi krug istraživanja je realizovan u februaru i martu 2020. godine, dok je drugi realizovan u septembru 2020. godine. Iako je drugi krug istraživanja bio nešto kraći od prvog, pitanja koja su postavljena kao i ciljna grupa koja je odgovarala na pitanja iz instrumenta su isti. 

U martu 2020. godine, sprovedeno je istraživanje kako bi se bolje razumela upotreba tehnologije i blagostanje. Vrlo brzo posle toga, svakodnevni život je preokrenut proglašenjem pandemije izazvane COVID-19, te su proglašene zabrane kretanja u mnogim mestima širom Sjedinjenih američkih država. S obzirom na ovu okolnost, ponovljeno je istraživanje u septembru sa ciljem provere da li je izmenjeno “digitalno blagostanje” porodica. 

Iako su istraživanja rađena sa relativno malim uzorkom američke populacije, još uvek mogu da predstave značajan uvid u skorašnje trendove ponašanja i budu koristan dodatak aktuelnoj diskusiji o značaju tehnologije na mentalno zdravlje. Kada se porede rezultati, mogu se uočiti interesantne promene, posebno kada se prati korišćenje računara od strane roditelja i njihove dece. 


Izvor: Pixabay

Velika većina odgovora odnosila se na napore roditelja da održe zdrave navike upotrebe računara kada su njihova deca u pitanju: 

  • U martu, 52% roditelja se izjasnio da im je previše obaveza oko balansiranja upotrebe tehnologije za njihovu decu. Ovaj broj se popeo na 60% u odgovorima iz septembra. 

  • U martu, 39% roditelja se izjasnilo da ne zna kakve granice da postavi svojoj deci, kada je korišćenje tehnologije u pitanju, u poređenju sa 51% odgovora u drugom istraživanju. 


Dok su njihova istraživanja otkrila ove izazove, takođe su uočeni delovi “digitalnog blagostanja” koje su doživele porodice ispitanika:


  • U martu, 34% roditelja je bilo spremno da isključi uređaje i napravi pauzu od korišćenja tehnologije. U septembru, čak 41% roditelja je izjavilo da isključuje uređaje i pravi takve pauze. 

  • U martu, 63% roditelja je izjavilo da mogu uticati na navike digitalnog blagostanja kod svoje dece. U septembru, taj broj je iznosio oko 73% odgovora. 

  • Najdrastičnija promena se pokazala u odnosu prema uređajima, budući da je 68% odgovora roditelja bilo u vezi sa upotrebom tehnologije kao zabave za decu. U septembru, taj procenat odgovora je pao na 57%. 

  • U martu, 54% odgovora učesnika u istraživanju odnosilo se na pozitivni uticaj vremena provedenog sa porodicom. U septembru, učešće ovog odgovora se popelo na 63% ispitanika.  


Svi, uključujući i decu, provode vreme neminovno više na internetu, koristeći različite Google alate koje pomažu celoj porodici. Osim online nastave i aplikacija koje mogu biti odobrene od strane nastavnika, izbor za provođenje vremena za decu je višestruk. Sa druge strane, roditelji imaju načine da iskoriste aplikacije koje mogu ograničiti vreme deci na internetu i garantovati bolji odmor preko noći, kao i bolje navike dece kada su tehnologije u pitanju. 

Ukoliko se uporede rezultati ova dva istraživanja, koja su pomogla otkrivanju navika u porodicama što se tiče upotrebe digitalnih tehnologija, još uvek postoji prostor za usavršavanje. 

Proteklih godinu dana je testiralo naše sposobnosti za adaptacijom. Brojna druga istraživanja su ukazala na promenjene okolnosti rada i života, posebno kada je u pitanju balans između privatnog i poslovnog, nekad čak i u potpunom preplitanju. Zbog toga je “pametna” i racionalna upotreba tehnologija postala naša nova svakodnevica. 


Comments

Popular Posts