Šta je imunoterapija i kako pomaže ciljanoj/personalizovanoj medicini?

Imunoterapija je revolucionarni pristup lečenju raka koji koristi imunološki sistem pacijenta za borbu protiv malignih ćelija.

Za razliku od tradicionalnih tretmana poput hemoterapije i radioterapije, koji ne razlikuju zdrave ćelije od kancerogenih, imunoterapija cilja specifične molekule na površini ćelija raka ili pomaže imunološkom sistemu da prepozna i uništi kancerogene ćelije.

Ova metoda doprinosi personalizovanoj medicini jer omogućava prilagođavanje tretmana individualnim genetskim profilima pacijenata.

Personalizovana medicina koristi informacije o genetskim, proteomskim i drugim karakteristikama tumora kako bi se odredio najefikasniji tretman za svakog pacijenta.

Imunoterapija je ključna komponenta ovog pristupa jer omogućava kreiranje terapija koje su specifične za jedinstveni biološki profil pacijenta, čime se povećava efikasnost lečenja i smanjuju neželjeni efekti.



Najpoznatiji protokoli lečenja koji uključuju imunoterapiju i organski sistemi pogođeni karcinomom

Imunoterapija se koristi u lečenju različitih tipova karcinoma, a neki od najpoznatijih protokola uključuju:

  • Inhibitori kontrolnih tačaka (Checkpoint Inhibitors): Lekovi kao što su pembrolizumab i nivolumab blokiraju proteine koji sprečavaju imunološki sistem da napada kancerogene ćelije. Ovi lekovi se koriste u lečenju melanoma, raka pluća, raka bubrega i drugih maligniteta.
  • CAR-T ćelijska terapija: Ova terapija uključuje modifikaciju T ćelija pacijenta kako bi bolje prepoznale i napadale ćelije raka. CAR-T terapija se koristi uglavnom za lečenje leukemije i limfoma.
  • Monoklonska antitela: Ova antitela su dizajnirana da se vežu za specifične proteine na površini ćelija raka, što može pomoći imunološkom sistemu da prepozna i uništi te ćelije. Na primer, rituksimab se koristi za lečenje nekih vrsta limfoma i leukemija.
  • Imunoterapija se pokazala efikasnom u lečenju karcinoma različitih organskih sistema, uključujući pluća, kožu, bubrege, jetru, i krvne ćelije, između ostalih.

Upotreba rezultata kliničkih studija o imunoterapiji u savremenoj medicini

Rezultati kliničkih studija igraju ključnu ulogu u usvajanju imunoterapije u kliničku praksu. Kliničke studije pružaju neophodne podatke o efikasnosti, bezbednosti i potencijalnim neželjenim efektima novih tretmana.

Savremena medicina u velikoj meri zavisi od ovih rezultata kako bi razvila i unapredila protokole lečenja. U poslednjih nekoliko godina, veliki broj kliničkih studija pokazao je izvanredne rezultate imunoterapije, što je dovelo do njenog šireg prihvatanja i primene u tretmanu različitih tipova raka.

Na primer, studije su pokazale da pacijenti sa metastatskim melanomom koji su tretirani inhibitorima kontrolnih tačaka imaju značajno poboljšanje u preživljavanju. Slični rezultati su primećeni i kod pacijenata sa rakom pluća i bubrega.

Ako vas zanima više detalja...

Ako ste lekar, a posebno onkolog ili specijalista interne medicine, pozivam vas da se detaljnije informišete o genetskim testovima koji preporučuju ciljanu imunoterapiju za njihove pacijente.
Ja vam stojim na raspolaganju za sve nedoumice ili dileme, kako u komentarima ispod ovog teksta, tako i privatnim porukama?
Genetski testovi, kao što su oni koje nudi Premium Genetics Serbia , analiziraju somatske mutacije i pružaju dragocene informacije koje mogu pomoći u personalizaciji lečenja.

Korišćenjem ovih testova, lekari mogu bolje identifikovati pacijente koji će najviše imati koristi od specifičnih imunoterapijskih pristupa, što može značajno poboljšati ishode lečenja i kvalitet života pacijenata.

Za više informacija o genetskim testovima i njihovoj primeni u ciljanju imunoterapije, molimo vas da posetite Premium Genetics i konsultujte se sa stručnjacima u ovoj oblasti.

Izvori: 
  1. American Cancer Society. Informacije o imunoterapiji i njenoj primeni u lečenju raka.

  2. National Cancer Institute. Detalji o različitim vrstama imunoterapije i njihovim kliničkim primenama.

  3. Mayo Clinic. Pregled imunoterapije i njenih efekata na različite vrste karcinoma.

  4. Johns Hopkins Medicine. Informacije o imunoterapiji, uključujući CAR-T ćelijsku terapiju.

  5. ClinicalTrials.gov. Baza podataka kliničkih studija koje uključuju imunoterapiju.

  6. Premium Genetics. Informacije o genetskim testovima koji preporučuju ciljanu imunoterapiju.

Ovi izvori pružaju osnovne i napredne informacije o imunoterapiji, njenim vrstama, protokolima lečenja i rezultatima kliničkih studija, kao i ulogu genetskih testova u personalizovanoj medicini.


Comments

Popular Posts