Kad je žena sebi najprivlačnija? Kad je zdrava!

Januar je mesec posvećen podizanju svesti o prevenciji raka grlića materice, zbog čega je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) posvetila ceo mesec ovoj tematici, naglašavajući najnovije procene opterećenja koje nosi rak grlića materice kod žena.

Agencija je ujedno u svojim nastupima podržala Strategiju zdravstvene organizacije (WHO) za ubrzanje eliminacije raka grlića materice kao javno zdravstvenog problema.

Prema podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović - Batut”, u Srbiji od raka grlića materice svake godine umre jedna žena, a obole još najmanje četiri.

Rak grlića materice se smatra drugim vodećim uzrokom obolevanja i četvrtim uzrokom umiranja od raka sa 1300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena. Ovo nas svrstava na neslavno visoku poziciju kada su zemlje Evrope u pitanju, zbog čega je tema preventivnih zdravstvenih pregleda i imunizacije od izuzetne važnosti.

Kada je žena sebi najprivlačnija? Kad je zdrava! Novi blog post: Ana Pataki, Zakomplikovana
Izvor: portal "Trendy"

Tema prevencije raka grlića materice nije nova, budući da je Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala dozvolu proizvođaču vakcine protiv humanog papiloma virusa i ona je u upotrebi, od 2019. godine je na spisku imunizacije. Ali nije besplatna, budući da pripada grupi “preporučene”, ali ne i “obavezne” imunizacije, prema tumačenju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Iako su skoro sve zemlje u okruženju organizovale sistemsku imunizaciju, a najdalje je u svemu otišla Australija, koja je za period od 10 godina smanjila stopu obolevanja sa 22% na 1% potvrđenih dijagnoza izazvanih humanim papiloma virusom.

Šta je humani papiloma virus i zašto je važno baviti ovom temom?

 Humani papiloma virus predstavlja grupu od oko 100 podtipova, od kojih su neki glavni “krivci” za rak grlića materice. Važno je odlaziti redovno na preglede koji mogu u ranoj fazi Papanikolau testom otkriti infekciju. Većina žena koje idu redovno na preglede, imaju normalne rezultate testa, zbog čega je rizik obolevanja od raka grlića materice mali. Papanikolau test se radi dve godine zaredom i ukoliko su prethodna dva rezultata bila normalna, posle toga se nastavlja na svake tri godine. Većina zaraženih sa HPV u periodu od pola do dve godine ozdravi, a da često ne zna da je bila inficirana.

Vakcina je efikasna i zaštita je dugotrajna, budući da je prethodno pomenuta vakcina “četvorovalentna” - odnosno štiti od četiri podtipa humanog papiloma virusa i predstavlja zaštitu u 70% od najčešćih uzroka obolevanja.  Upravo mere primarne prevencije (kao što je vakcinacija protiv humanog papiloma virusa) imaju za cilj stabilizaciju i snižavanje stope obolevanja u dužem vremenskom periodu, a mere sekundarne prevencije - kao što su skrining pregledi imaju za cilj smanjenje mortaliteta.

Nažalost, žene sebe najčešće stavljaju na poslednje mesto. Ako su zaposlene, majke ili preduzetnice, obično svemu drugom daju prednost u odnosu na sopstveno zdravlje. Da li su u pitanju nedostaci u komunikaciji sa ustanovama zdravstvene zaštite, nedostatak finansijskih sredstava da se pregled obavi ili nedostatak vremena koje je potrebno izdvojiti da bi se pregled zakazao i obavio - jednako je problematično. 

Ono što je važno, predstavlja činjenica da se mora podizati svest o značaju problematike humanog papiloma virusa, da bi žene bile dobre i zdrave pre svega sebi, a onda i članovima i članicama svojih porodica. 

O tome sam govorila i na događaju “Priče na štiklama” koje je organizovao Klub “Biznis na štiklama”, kako bi ukazala na značaj preventivnih zdravstvenih pregleda. Žene nisu kidalice u poslu, ako nisu zdrave, ako svoje zdravlje stave na poslednje mesto. Zbog toga mi je bilo važno naglasiti da sebi moraju biti najvažnije i zadovoljne odrazom u ogledalu koji vide.

Šta je imunizacija protiv humanog papiloma virusa? 

Vakcine - iako odobrene, nisu bile besplatne, ali nisu bile ni pristupačne. Budući da je cena vakcina protiv humanog papiloma virusa bila prilično visoka za prosečnu potrošačku korpu, nekoliko pokušaja da je učine dostupnom, napravili su pravu “revoluciju” u odnosu prema imunizaciji. Pre svega, u jesen 2020. godine iz kabineta Ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku opredeljena su sredstva za vakcinaciju devojčica uzrasta od 12 do 18 godina, gde su imunizaciju obavljali Dom zdravlja “Novi Sad” (uzrast 12 do 14 godina) i Institut za javno zdravlje Vojvodine (za uzrast od 15 do 18 godina). Nakon uspešno realizovane kampanje, Institut za zdravlje Vojvodine je aplicirao za sredstva iz budžeta Grada Novog Sada i dobio novu količinu doza za imunizaciju devojčica od 12 do 18 godina.

Kao rezultat ove dve akcije, Republički fond za zdravstveno osiguranje je najavio besplatne vakcine od proleća 2022. godine. Ovo govori pre svega o svesti roditelja da prijave svoje ćerke za imunizaciju i učine da zdravlje devojčica ne bude ugroženo zaražavanjem od virusa koji je već odneo toliko života.

        Umesto zaključka, predlog… 

Ova tema ne može biti jednodimenzionalna, već mora uključiti sagovornike i sagovornice na više nivoa. U razgovoru o imunizaciji protiv humanog papiloma virusa moraju učestvovati predstavnici zdravstvenih ustanova, predstavnici civilnog sektora kojima je važno da se ova javno - zdravstvena tema sa margine pomeri u središte pažnje šire društvene zajednice, ali i mediji pošto prenošenjem vesti mogu biti dragoceni sagovornici u podizanju nivoa svesti o problematici kao što je ova. Ako se o tome razgovara glasno i transparentno, žene mogu pročitati i čuti precizne, jasne, pouzdane informacije koje im mogu pomoći u pravovremenoj zdravstvenoj zaštiti i donošenju odluke koja će pomoći da ostanu zdrave i zadovoljne svojim odrazom u ogledalu. Žena je sebi najprivlačnija kada je zdrava! 

 Moj komentar (uz manje modifikacije u odnosu na ovu verziju) objavljen je na portalu Trendy 8. februara 2022. godine. 

 

Comments

Popular Posts