Kako da vas kamera "zavoli"?

Nema posebnog trika, potrebna je vežba!

Mnogi sa kojima se srećem kažu "lako je tebi, deluje tako prirodno kada govoriš ispred kamere", a još uvek se i sama borim sa tremom prilikom svakog nastupa.

Kao što sam već pisala u tekstu "Da li ikada prevaziđeš strah od javnog nastupa?", to sebi objašnjavam time da - dok mi "kuva u stomaku", znači da mi je važno. Trudim se da prenesem što više korisnih informacija, u što manje vremena.

Nezgodno je da vas režija prekine u pola rečenice ili preseče izjavu, ostavljajući vas nedorečenim, sa otvorenim ustima na kraju snimka.

Trudite se da rečenice ne budu duže od nekoliko sekundi: subjekat, glagol, objekat. Bez popunjavanja vremena, opisa i nabrajanja.

Izjava na temu imunizacije protiv HPV

Umesto savladavanja - "upravljanje" strahom od javnog nastupa

Skoro sam odgledala sjajno predavanje koje je za alumniste Stanford Graduate Business School Matt Abrahams, koji je govorio o tehnikama u javnom nastupu. 
Nije loše sa vremena na vreme podsetiti se teorije kada je u pitanju komunikacija i odnosi sa javnošću. Ako se profesionalno bavite ovom oblašću, može Vam poslužiti da se podsetite ili primenite novine u svom nastupu. 
Sve preporuke za ovaj video i ceo podcast "Think fast, Talk Smart" koji vodi. Na osnovu iskustva priča o temama koje možda podrazumevamo, a služe nam da stavimo prst na čelu

Kako da izgledate dobro ako se uključujete u program online?

Skoro smo komunicirali o pravilima javnog nastupa, kada sam od Zorana Stanojevića, urednika Radio televizije Srbije, dobila link ka tekstu sa najčešćim greškama koje pravimo.

Narednih nekoliko koraka možete koristiti uvek i svuda, te neću dodavati ništa više od onog što je već napisano:
Gostovanje nakon pandemije u studiju

Stavite kameru i uređaj u dobar i stabilan položaj

Kamera treba da vam bude u visini očiju. Ako nemate stativ, podmetnite knjige do potrebne visine.

Ako koristite telefon, okrenite ga da odgovara televizijskom ekranu, nikako ga ne uspravljajte. Neka bude stabilno namešten, ne sme da se ljulja ili prevrne usred vašeg govora.

Vodite računa o onome što se vidi iza vas

Izaberite pozadinu koju možete da kontrolišete, bez previše detalja i bilo čega što skreće pažnju. Niko ne sme da hoda iza vas, izbegavajte ogledalo u kadru ili vrata na koja neko može iznenada da uđe.

Odeća ne treba da bude šarena ili karirana, najbolja je jednobojna i u kontrastu sa pozadinom.

Opomenite ukućane da ne dižu buku i da vam ne smetaju ili se zaključajte.

Kadar neka bude kao slika za ličnu kartu

Oči treba da vam budu u gornjoj polovini ekrana, otprilike na dve trećine od donje ivice. Između vrha glave i gornje ivice ekrana ne treba da bude slobodnog prostora.

Priključite mikrofon i prinesite ga ustima

Mikrofon sa slušalicom (handsfree) odlično je rešenje jer je blizu usta. Mikrofon na kompjuteru ili telefonu snima ceo prostor, te vaš glas odjekuje ili sakuplja previše neželjenih šumova.

Ako treba, prinesite mikrofon ustima da se bolje čujete. Pobrinite se da niko ne viče u okolini, isključite notifikacije i sve druge zvukove koji bi mogli da vas ometaju.

Gledajte pravo u objektiv

Gledajte u oko kamere, sagovornik je u kameri, a sagovornika gledate u oči. Ne lutajte pogledom po prostoru, delovaćete dekoncentrisano i nezainteresovano. Možete da gledate u ekran kompjutera ili telefona, ali je mnogo bolje da gledate pravo u kameru.

Mirujte u kadru

Koliko god da ste nervozni, pokušajte da se ne pomerate i gestikulirate. Uhvatite jednom šakom
 
                                            Pre gostovanja dogovorite gde tačno gledate?

kažiprst druge ako ne znate šta ćete sa rukama. Internet može iznenada da se uspori, a ako se pomerate, slika će biti mutna."


Žao mi je što video nije dostupan, ali ako pročitate i primenite nekoliko jednostavnih koraka, možete postati pravi profesionalac kada je u pitanju davanje izjave, vođenje sastanka, prezentovanje izveštaja - birajte!

Probajte ove savete i ako i dalje imate tremu od javnog nastupa - javite mi se?

Comments

Popular Posts