Ni moćni Wolverine nije "otporan" na Sunce!

Nedavno je Hugh Jackman, australijski glumac poznat po ulozi Wolverina iz “X men” franšize saopštio preko svojih kanala društvenih mreža da mu se vratio rak kože, kao i da je operativnim putem rešio promene na koži nastale usled dijagnoze bazocelularnog karcinoma.

#Blog #post #AnaPataki #Zakomplikovana
Za više detalja i tekstova, posetite blog "Zakomplikovana"

Ovaj karcinom obično nastaje na koži, a ima nekoliko najčešćih uzroka:
  • Preterano izlaganje Suncu, lečenje radijacijom ili UV zračenje,
  • Godine starosti,
  • Nasledni faktor, kada je porodična anamneza opterećena naslednim karcinomima kože.
  • Retki nasledni sindromi: Jedan od uzroka može biti Gorlin - Goltz sindrom, koji izaziva nevoidni bazocelularni karcinom. Ovo autozomno - dominantno oboljenje izaziva mutacija u PTCH1 genu, zbog čega se može pronaći uzrok u genima.
Prema istraživanjima Mayo klinike, ovaj tip karcinoma kože je benigni i najčešće nema metastaze, ali je glavni lik filma “Australia” Baza Lurmana ipak podelio savet sa svojim pratiocima da ne prave istu grešku kao on, već izbegavaju Sunce i koriste kreme sa većim zaštitnim faktorom.

Koji su kanceri nasledni i da li možemo nešto promeniti?

Kao što sam pisala u tekstu “Povratak u budućnost”, pomenula sam i da je saznanje o riziku oboljevanja od nekog tipa naslednog karcinoma, jedna od težih stvari koje osoba može čuti i pripremiti se za suočavanje sa tom informacijom.

“Predisponirajući sindromi” ili sindromi naslednih karcinoma su prisutni kod osoba koji u budućnosti imaju povećan rizik za razvoj specifičnih karcinoma. Dijagnoza se može javiti kad gen koji ima značajnu ulogu u očuvanju našeg organizma mutira i razvojem mutacija isplivaju različiti simptomi koji utiču na kvalitet života.

Između 5% i 15% svih karcinoma su nasledni! Svako može imati rizik od razvoja naslednog karcinoma ukoliko u porodici postoji:
  • član(ica) porodice sa potvrđenom dijagnozom - na istoj strani porodičnog stabla,
  • Pojava karcinoma u ranijem periodu života od uobičajene,
  • član(ica) sa retkim tipom, ili višestrukim karcinomima…
Svaka osoba može biti pogođena karcinomom u različitom starosnom dobu, sa različitom težinom simptoma i/ili različitim tipovima kancera. Takođe, moguće je da se karcinom nikad ne pojavi.

Jedan od češćih oblika karcinoma kod žena - karcinom dojke, ima uzrok u mutacijama BRCA1/2 gena. O tome sam pisala na svom blogu u tekstu “Da li znate za efekat Anđeline Džoli?”, ali je važno pomenuti da u klasifikaciji podtipova karcinoma dojke, trostruko negativni rak dojke koji spada u 10% svih karcinoma, reaguje na kombinaciju imunoterapije sa hemioterapijom.

“What they did to me, what I am, can't be undone”

Ovo je replika koju je Wolverine izgovorio u filmu “X-men” 2013. godine, ali nam može biti dragoceno za staviti prst na čelo i razmisliti o dva scenarija:
  • Da li ima stvari na koje ne možemo uticati, kao što su geni koje smo nasledili?
  • Da li ipak kvalitet života možemo podići na zavidan nivo, tako da uprkos rizicima usporimo/sprečimo razvoj naslednih karcinoma?
Postoji mogućnost da uradite genetski test koji analizira prisustvo predisponirajućih sindroma na razvoj naslednih karcinoma. Otkrivajući mutirane gene koji mogu biti uzrok sindroma naslednih karcinoma, genetski testovi mogu pomoći u obezbeđivanju informacija neophodnih za kliničke smernice.

#Blog #Post #AnaPataki #Zakomplikovana #HughJackman
Australijski glumac Hugh Jackman, izvor: Wikipedia

Ukoliko je članu ili članici Vaše porodice postavljena dijagnoza karcinoma koji je naslednog tipa, odnosno genetičko stanje povezano sa karcinomom - velika je verovatnoća da i drugi članovi/članice porodice nove iste mutacije.

Zbog toga se zapitajte: da li možete uraditi nešto u vezi ovoga i da li želite da sprečite nastanak ili lečite posledice bolesti?

Odluka je na vama, ja sam tu da Vam pomognem oko informacija. Ako vas zanima mogućnost testiranja na nasledne karcinome, slobodno mi pišite u komentarima?

Comments

Popular Posts